Ajax komt op gang na moeizame start en verstevigt koppositie in Eredivisie

01-09-2019 16:20 Laatste update: 17:06
139

Ajax is vier dagen na het bereiken van de Champions League-groepsfase niet in de problemen gekomen tegen Sparta. Op Het Kasteel scoorden de Amsterdammers vier keer en maakte de thuisclub één doelpunt: 1-4.

Ajax begon moeizaam aan de wedstrijd in Rotterdam en mocht van geluk spreken dat Sparta daar niet van profiteerde. Jurgen Mattheij was in de beginfase het dichtst bij een doelpunt, maar Hakim Ziyech haalde zijn kopbal van de lijn. Na 25 minuten kwamen de Amsterdammers tóch op voorsprong. Quincy Promes rondde een wereldpass van Lisandro Martinez af: 0-1.

Enkele minuten later was het opnieuw raak: Ziyech zorgde voor de 0-2 na een goede actie van Dusan Tadic. Sinds zijn komst bij Ajax was Ziyech in alle competities direct betrokken bij 100 doelpunten in 139 wedstrijden (44 goals, 56 assists).

In de tweede helft kwam Ajax geen moment in de problemen. Nadat David Neres met grote tegenzin was gewisseld, vijzelde Tadic de score op naar 0-3. Dat gebeurde vanaf de strafschopstip, nadat Sparta-stopper Dirk Abels door scheidsrechter Jochem Kamphuis - na raadplegen van de VAR - was gestraft voor een handsbal.

Na een uur spelen was het opnieuw raak: Ziyech maakte zijn tweede van de middag. Ajax speelde het duel vervolgens rustig uit en weigerde nog met krachten te smijten. Dat gaf Sparta de kans om een eretreffer aan te tekenen. Halil Dervisoglu scoorde van dichtbij na een goede voorzet van Bryan Smeets.

Koploper Ajax heeft de minste verliespunten in de Eredivisie: na vier wedstrijden staat de ploeg van trainer Erik ten Hag op tien punten. Sparta heeft er twee minder en staat vijfde. Op het Eredivisie-menu staan zondag nog drie wedstrijden: Vitesse - AZ, Willem II - Feyenoord en RKC Waalwijk - PSV.