75 goals kwijt en opbrengst van dik 28 miljoen: dit was de transferzomer van PSV

75 goals kwijt en opbrengst van dik 28 miljoen: dit was de transferzomer van PSV

05-09-2019 12:00 Laatste update: 14:12
114

Na hectische maanden vol geruchten, grote aankopen en vertrokken sterren kan de balans worden opgemaakt in Amsterdam, Eindhoven en Rotterdam. Hoe is de zomerse transferperiode verlopen voor de traditionele top-drie? VoetbalPrimeur zet deze week alles op rij. Vandaag de blik op PSV.

De mutaties

Met de verkoop van Hirving Lozano en Luuk de Jong leverde PSV deze zomer een karrenvracht aan doelpunten in. Sinds 2017 waren de targetman en de Mexicaanse vleugelaanvaller samen goed voor liefst 75 doelpunten. De Jong ging het avontuur aan in Spanje, bij subtopper Sevilla, en Chucky kreeg eind augustus zijn zo gewenste overstap naar Napoli. Totale opbrengst: een slordige 50 miljoen euro.

De terugkeer van Angelino naar Engeland – Manchester City bleek over een terugkoopclausule te beschikken – kwam voor veel mensen als een verrassing, de aftocht van onder meer Aziz Behich minder. De Australische back gaat de boeken in als één van de meest onbegrijpelijke aankopen uit de PSV-historie.

Vlak voor het sluiten van de markt nam technisch manager John de Jong ook nog afscheid van verdedigers Trent Sainsbury en Derrick Luckassen. Bart Ramselaar werd definitief uitgezwaaid. Hij keerde terug naar oude liefde FC Utrecht.


Weg: Hirving Lozano (SSC Napoli, 38 miljoen), Luuk de Jong (Sevilla, 12,5 miljoen), Angelino (Manchester City, 12 miljoen), Aziz Behich (Basaksehir, 1 miljoen), Kenneth Paal (PEC Zwolle, 300.000 euro), Bart Ramselaar (FC Utrecht, onbekend), Trent Sainsbury (Maccabi Haifa, transfervrij), Eloy Room (Columbus Crew, transfervrij), Maxi Romero (Vélez Sarsfield, huur), Armando Obispo (Vitesse, huur), Hidde Jurjus (De Graafschap, huur), Luuk Koopmans (ADO Den Haag, huur), Mauro Júnior (Heracles Almelo, huur), Dante Rigo (Sparta, huur), Derrick Luckassen (Anderlecht, huur)
Totaal: 63, 8 miljoen euro

PSV eindigde een zéér rumoerige transferzomer met acht nieuwe namen. Duurste aanwinst: Bruma, voor 15 miljoen euro overgekomen uit Duitsland. De Portugese sneltrein stond al langer op het lijstje van de club. Met Olivier Boscagli en Toni Lato strikte De Jong twee vervangers voor Angelino. Timo Baumgartl kwam als opvolger van Daniel Schwaab - daarover zo meer - over van het gedegradeerde VfB Stuttgart. Hij kostte 10 miljoen. 

Opvallend was de terugkeer van verloren zoon Ibi Afellay, maar PSV verraste pas écht door in augustus toe te slaan in Istanbul en Groningen. Kostas Mitroglu werd na het wegvallen van de geblesseerde Sam Lammers gehuurd van Galatasaray en voor Ritsu Doan betaalde PSV circa 7,5 miljoen euro.

Nieuw: Bruma (RB Leipzig, 15 miljoen), Timo Baumgartl (VfB Stuttgart, 10 miljoen), Ritsu Doan (FC Groningen, 7,5 miljoen), Olivier Boscagli (OGC Nice, 2 miljoen), Kostas Mitroglu (Galatasaray, huur), Toni Lato (Valencia, huur), Robbin Ruiter (Sunderland, transfervrij) en Ibrahim Afellay (transfervrij)
Totaal: 35,7 miljoen euro


De blijvers

Een schouderblessure verpestte afgelopen maand het afscheid van Gastón Pereiro. Omdat de Uruguayaan zijn in 2020 aflopende contract vooralsnog weigert te verlengen, wilde PSV hem deze zomer maar wat graag verkopen. Onder meer Spartak Moskou was in de markt voor Pereiro. Tot een vertrek kwam het uiteindelijk niet. Nu moet blijken of de linkspoot en zijn management bereid zijn om alsnog een nieuwe verbintenis te signeren in het Philips Stadion. Een verkoop in januari zou ook een optie kunnen zijn.

Rond Steven Bergwijn ontstond de nodige opschudding toen De Telegraaf onthulde dat Ajax wilde toeslaan bij de grote titelconcurrent. Vanuit Eindhoven klonk onmiddellijk dreigende taal richting de hoofdstad: Bergwijn moest minimaal 70 miljoen euro kosten. Uiteindelijk werd de Amsterdamse belangstelling nooit concreet. Een overstap naar Sevilla kwam evenmin van de grond. In augustus verlengde Bergwijn zijn contract met een jaar.

Opvallend

Hij wilde graag terug naar Duitsland en dus nam PSV in juni met pijn in het hart afscheid van Daniel Schwaab. De verbazing was dan ook groot toen de Duitser na een paar maanden doodleuk terugkeerde in Brabant. Schwaab vond geen nieuwe club en liet zich overtuigen door trainer Mark van Bommel.

De wonderlijke rentree van de routinier betekende direct einde verhaal voor Sainsbury en Luckassen. Schwaab gaat dit seizoen met landgenoot Baumgartl strijden om een plek in het centrum van de defensie van Van Bommel.

Het resultaat

Zelden onderging de selectie van PSV een dusdanige metamorfose als in de zomermaanden van 2019. Liefst zeventien spelers trokken de deur van het Philips Stadion al dan niet definitief achter zich dicht. De vice-kampioen raakte met De Jong en Lozano z'n twee topscorers kwijt en de transfer van Angelino naar Manchester kwam ongetwijfeld als een vervelende verrassing. Eind juli bleek het elftal van Van Bommel (nog) niet klaar voor de clash met FC Basel. De pijnlijk uitschakeling in de voorronde van de Champions League scheelt dit seizoen tientallen miljoenen op de begroting. 

Toch is er na een aantal rumoerige maanden reden voor optimisme. Het nieuwe PSV van Van Bommel krijgt een gezicht. Met Bergwijn, Doan, Bruma, Mitroglu, Donyell Malen en Cody Gakpo beschikt de trainer over aanval vol snelheid, techniek, power en scorend vermogen. Mohamed Ihattaren  - 17 jaar pas! - kan dé sensatie van de Eredivisie worden en nu Afellay en Ryan Thomas bijna klaar zijn voor speelminuten, heeft Van Bommel zowaar een luxeprobleem. Als hij z'n ideale elftal eenmaal gesmeed heeft, gaan we opnieuw een zinderende titelstrijd tegemoet. 

Cijfer voor de transferzomer van PSV: 8

Ben jij tevreden over de transferzomer van PSV? Hoe ziet jouw ideale XI er nu uit? Deel het in de comments!