Spanje, Italië en Ierland op EK-koers, Finnen mogen dromen van voetbalsprookje

05-09-2019 22:32 Laatste update: 06-09-2019 12:07
31

Spanje, Italië, Ierland én Finland liggen op koers voor het EK van 2020. Spanje en Italië zijn na vijf wedstrijden zonder puntenverlies, Ierland pakte een belangrijk punt tegen Zwitserland en Finland is dankzij een zege op Griekenland weer een stapje dichterbij zijn allereerste deelname aan een eindtoernooi.

Groep D
Ierland begon als koploper aan de voetbalavond, met zes punten én twee wedstrijden meer dan tegenstander Zwitserland. Een kwartier voor tijd besloot Fabian Schär zich er bij een stand van 0-0 mee te bemoeien. De centrale verdediger stoomde op, kwam vrij voor Darren Randolph en rondde een schitterende aanval over vier schijven af: 0-1. Drie minuten voor tijd werd het echter toch gelijk, dankzij een rake kopbal van David McGoldrick.

Denemarken is ook nog in de race voor het EK. De Denen kenden weinig moeite met Gibraltar en maakten er zes tegen de voetbaldwerg. Christian Eriksen benutte twee penalty's en ook Christian Gytkjaer scoorde twee keer. Robert Skov en Thomas Delaney maakten het halve dozijn vol.

Groep F
Spanje stond na vier wedstrijden op twaalf punten en pakte ook tegen Roemenië de volle buit. De aanvankelijk oppermachtige Selección liep uit naar een 0-2 voorsprong dankzij een rake strafschop van Sergio Ramos en een fraaie tiki taka-aanval, die werd afgerond door Paco Alcácer. Daarna werd het toch nog lastig: Florin Andone kopte de 1-2 binnen en Diego Llorente kreeg rood nadat hij de doorgebroken George Puscas neerhaalde. Spanje trok de zege echter over de streep.

Zweden heeft een voorschot op de tweede plek genomen dankzij een ruime zege op de Faeroer. Oude Willem II-bekende Alexander Isak brak de wedstrijd open met twee goals, Victor Lindelöf en Robin Quaison volgden nog voor rust zijn voorbeeld: 0-4. Noorwegen springt – na een 2-0 zege op Malta –over Roemenië heen, maar blijft op twee punten van Zweden staan. Sander Berge en Joshua King verzorgden de treffers.

Groep J
Italië handhaafde eerder op de avond de maximale score tegen Armenië en lijkt al zeker van de eerste plek in Groep J. Finland is hard op weg om een voetbalsprookje te realiseren. Premier League-sensatie Teemu Pukki tekende vanaf de strafschopstip voor de enige treffer tegen Griekenland, waardoor de Finnen vijf punten voorstaan op nummer drie Bosnië-Herzegovina. Dat stond tien minuten voor tijd nog met 1-0 voor tegen Liechtstenstein, maar liep in de slotfase uit naar een royale 5-0 zege.