Spelersrapport: Een 8,5 voor de '0' bij Ajax, Álvarez komt goed weg

Spelersrapport: Een 8,5 voor de '0' bij Ajax, Álvarez komt goed weg

02-10-2019 22:57
96

Zes punten, zes goals, nul tegentreffers. Ajax is het Champions League-seizoen overtuigend begonnen, met na de 3-0 zege op Lille ook een 0-3 overwinning op Valencia. VoetbalPrimeur maakt rapport op. 

André Onana: 8,5
De score doet vermoeden dat Ajax met twee vingers in de neus de zege pakte in Valencia, maar niets is minder waar. Op drie cruciale momenten was het Onana die de Amsterdammers op de been hield. Met zijn voeten, vingertoppen en welk lichaamsdeel dan ook hield de keeper zijn doel schoon, waardoor Ajax na een roerig kwartier in de tweede helft kon uitlopen.

Sergino Dest: 6,5
Verloor af en toe de grip op Guedes, maar hield zich knap staande in Mestalla. Aanvallend niet de inbreng die hij kan hebben, maar liet Ziyech zeker in de eerste helft wel renderen aan de rechterkant.

Joël Veltman: 6,5
Weer de nul voor Ajax in de Champions League. Kwetsbare defensie of niet, Veltman heeft de cijfers aan zijn zijde. Raakte Rodrigo één keer kwijt, maar speelde verder een degelijke partij. Had de Valencia-aanvallers het laatste halfuur in zijn zak. 

Daley Blind: 7
Regisseerde het spel van Ajax weer vanuit de achterhoede. Wordt als een onzekere defensieve factor gezien, maar hield samen met Veltman de nul op het bord, en was aan de bal weer de man waar de aanvallen begonnen. 

Nico Tagliafico: 7
Voorop in de strijd, defensief ijzersterk en offensief weer belangrijk. Tagliafico kan bijna niet lager dan een 7 halen, en deed dat in Valencia ook niet op basis van werklust en voetballende kwaliteiten.

Edson Álvarez: 5,5
Bracht de voorsprong van Ajax onnodig in gevaar door dom door te glijden op Guedes nadat de bal al weg was. Had geluk dat Dani Parejo vanaf de strafschopstip Mestalla uitschoot. Was bij tijd en wijlen kwetsbaar met grote ruimtes op het middenveld.

Lisandro Martinez: 6
Was de beste man tegen Lille, maar had het vooral in de eerste zestig minuten moeilijk op het middenveld van Ajax. Liet zich samen met Álvarez te vaak uit de tent lokken door het middenveld van Valencia, dat de linie van Ajax uit elkaar wilde spelen door de ruimtes groot te maken.

Donny van de Beek 7,5:
Altijd aanspeelbaar, altijd diepgang, altijd op scherp op de laatste linie van de tegenstander. Van de Beek is terug en meteen ook weer de motor van het Ajax-middenveld. Bekroonde zijn optreden met een typische Donny-goal.

Hakim Ziyech: 7,5
Had het vooral op afstand op zijn heupen in Valencia. Een geweldig schot van afstand brak de ban voor Ajax, en bijna vloog er ook een tweede in, ware het niet dat Jasper Cillessen de bal op de kruising uiteen zag spatten. Voelde zich zeer comfortabel op het moment dat Ajax in de tweede helft naar een grote overwinning kon uitlopen, maar ook met de ruimtes die ontstonden door de druk van de Spanjaarden na zijn openingstreffer.

Dusan Tadic: 7
Knapt veel vuil werk op in deze Ajax-voorhoede en sneeuwt daarbij soms een beetje onder bij zijn collega's, maar hoe vaak komt er een wedstrijd voor waarin Tadic eigenlijk niet beslissend was? Een schitterende steekpass op Van de Beek besliste de wedstrijd, en zelf had de Serviër ook nog op het scorebord kunnen komen, ware het niet dat hij net naast mikte.

Quincy Promes: 7
Over rendement gesproken: stel Promes op en je bent verzekerd van een goal. Opnieuw stond de aanvaller op de goede plek, met een opmerkelijk spitsenneusje voor een buitenspeler. Ten Hag kan niet meer om hem heen: Neres is gewaarschuwd.

WISSELS
David Neres - Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beloning
Klaas-Jan Huntelaar - Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beloning
Siem de Jong - Speelde te kort om in aanmerking te komen voor een beloning

(Jelmer van der Dussen/VoetbalPrimeur)