Bizarre wedstrijd van Oranje O17 is nieuws in Europa: ongelooflijke statistieken

10-10-2019 19:53 Laatste update: 21:01
60

Het Nederlands elftal O17 speelde woensdag een bizarre EK-kwalificatiewedstrijd. Tegenstander Kosovo maakte nergens aanspraak op, maar wist toch een punt over te houden aan het duel. Het werd 1-1. De statistieken liegen er niet om en waren overduidelijk in het voordeel van Oranje.

De wedstrijd was vanaf het eerste fluitsignaal eenzijdig. Oranje, dat getraind wordt door Mischa Visser, loste 21 (!) schoten. Daarvan gingen er acht op doel en negen naast. Vier van de 21 schoten werden door Kosovo geblockt. Toch werd er slechts maar één keer gescoord. PSV'er Mylian Jiménez (16) haalde na tien minuten de trekker over.

Hoe het kan dat Kosovo ondanks het gigantische overwicht van Oranje dan toch een punt over wist te houden aan de wedstrijd is na afloop de grote vraag. De ploeg parkeerde een dubbeldekker voor het doel en toonde totaal geen aanvallende intenties, maar het enige schot op doel (in de 69e minuut) was wel direct een doelpunt. Het meest opmerkelijke is dat Oranje maar liefst negentig procent (!) balbezit had, tegenover tien procent van Kosovo.

"Je weet dat je marge moet opbouwen tijdens een wedstrijd. Er kan altijd een bal verkeerd vallen", aldus Visser na afloop op de site van OnsOranje. "Zij hadden een dubbele blauwe bus geparkeerd op hun zestien, daar kwamen we onvoldoende doorheen." Ook Manchester United-speler Dillon Hoogewerf baalt. "We hadden de wedstrijd onder controle. Zij hebben één kans, één doelpunt. Wat een drama."

Het gelijkspel van Oranje O17 is nieuws in Europa. Meerdere buitenlandse media pakten donderdag uit met de bizarre remise van de Nederlandse talenten. Oranje zit in een kwalificatiepoule met Kosovo, Wales en Slovenië. Er is één wedstrijd gespeeld.