Tussenrapport PSV: jonge honden moeten de schade beperken tot 2 februari 2020

Tussenrapport PSV: jonge honden moeten de schade beperken tot 2 februari 2020

Gepubliceerd: dinsdag 22 oktober 2019 om 07:00di 22-10-2019 om 07:00

Een seizoen met twee en misschien zelfs drie gezichten voor PSV. Trainer Mark van Bommel leek de zaken uitstekend op de rails te hebben na een buitengewoon rumoerig voorseizoen. Na de zeperd tegen FC Utrecht ziet de wereld er echter weer heel anders uit. Tijd voor een tussenrapport!

Transferzomer
Nadat PSV het vorige Eredivisie-seizoen op plek twee afsloot, moest er gerenoveerd worden in Eindhoven. Eredivisie-topscorer Luuk de Jong vertrok, net als verdedigers Angelino en Daniel Schwaab, al keerde de Duitser een paar weken later doodleuk terug. Hirving Lozano zat op 3 augustus nog met een lang gezicht in de dug-out van de Grolsch Veste, maar werd eind augustus toch nog de duurste vertrekkende PSV'er aller tijden.

PSV kon met een goedgevulde beurs de markt op en toverde enkele konijnen uit de hoge hoed. Met Bruma werd een Portugese international van vijftien miljoen binnengehaald, Timo Baumgartl kwam voor tien miljoen euro over van VfB Stuttgart. Ook cultheld Kostas Mitroglou, verloren zoon Ibrahim Afellay en FC Groningen-uitblinker Ritsu Doan meldden zich in Eindhoven.

Hoogtepunt
De eerste elf officiële wedstrijden van het seizoen konden de sceptische PSV-fans nog niet overtuigen. Na de eerste interlandviel alles echter op zijn plek. Vitesse kwam op 14 september zijn koppositie verdedigen in het Philips Stadion, maar mocht met een 5-0 nederlaag terug naar Arnhem. Malen stapte definitief uit de schaduw van De Jong en liet doelman Remko Pasveer liefst vijf keer vissen. Na de explosie van Malen speelde PSV alleen nog gelijk tegen Ajax en boekte het mooie Europese zeges op Sporting Portugal en Rosenborg, voordat die fraaie reeks hardhandig doorbroken werd door FC Utrecht.

Dieptepunt
Die 3-0 in De Galgenwaard kwam hard aan in Eindhoven, maar hét dieptepunt tot dusver vond eigenlijk eind juli al plaats. De transferperiode stond in het teken van het zoeken naar een centrale verdediger en een linksback: tijdens de cruciale wedstrijden tegen FC Basel werd echter een beroep gedaan op de afgeschreven Derrick Luckassen en middenvelder Michal Sadílek. Ricky van Wolfswinkel dirigeerde PSV richting Europa League en bezorgde de Eindhovenaren een grote kater.

Uitblinker
De jonge honden nemen PSV bij de hand. Malen is Eredivisie-topscorer én Oranje-international, Pablo Rosario draagt op zijn 22ste al de aanvoerdersband en begint opeens te scoren, Sadílek groeit als linksback, Baumgartl is een aanwinst en ook Cody Gakpo rammelt aan de poort. De grootste parel luistert echter naar de naam Mohamed Ihattaren: zeventien jaar pas, maar vrijwel wekelijks de allerbeste. Zelfs een ploeg als FC Utrecht offert een mannetje op – Joris van Overeem – om de tiener onschadelijk te maken. De hartverwarmende reacties op het overlijden van zijn vader zeggen alles over hoe zuinig ze bij PSV op hun groeibriljant zijn.

Dissonant
Bruma is sinds deze zomer de duurste PSV'er ooit, maar kwam tegen FC Utrecht niet van de bank af. De negenvoudig international van Portugal heeft nog niet de extra impulsen gebracht die verwacht mogen worden van iemand met zijn prijskaartje. Een dure aankoop van vorig seizoen, Erick Gutiérrez, heeft de twijfels ook nog niet overwonnen en moest het dit seizoen al regelmatig afleggen tegen Jorrit Hendrix.

Prognose
PSV trof Ajax op 27 juli én op 22 september en liet tijdens de tweede ontmoeting zien hoeveel stappen het gezet heeft. In die zin komt de uitglijder in De Galgenwaard extra hard aan voor Van Bommel en co. Drie punten inlopen op Ajax, dat zijn meest moeizame wedstrijden wél binnen weet te slepen, zal een hels karwei worden. Zeker in de wetenschap dat Ajax het Philips Stadion al bezocht heeft én de lastige wedstrijden tegen AZ, Willem II en Feyenoord na een Europese midweek staan ingepland.

Als we alvast naar het nieuwe decennium kijken, moet vooral Ajax-PSV op 2 februari 2020 rood omcirkeld worden. PSV incasseerde vorig seizoen tegen Ajax een gevoelige klap in de titelrace en zal zo'n scenario ongetwijfeld willen voorkomen. Voordat het zover is, lijkt het echter een kwestie van de schade beperken voor het jonge PSV.

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Tussenrapport Ajax

Lees meer over: Eredivisie PSV

Poll

Hoe gaat het seizoen van PSV eindigen?

(7294 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws