Zes conclusies: Ziyech misschien té belangrijk voor Ajax, VAR onder vuur

Zes conclusies: Ziyech misschien té belangrijk voor Ajax, VAR onder vuur

Gepubliceerd: woensdag 23 oktober 2019 om 21:30wo 23-10-2019 om 21:30

Laatste update: woensdag 23 oktober 2019 om 21:31wo 23-10-2019 om 21:31

Een doelpunt in minuut 86 van Chelsea-spits Michy Batshuayi deed Ajax woensdagavond de das om in de Johan Cruijff Arena (0-1). VoetbalPrimeur trekt zes conclusies na de eerste Amsterdamse nederlaag van het seizoen.

De Europese variant van Ten Hag
Het is vaste prik in de Champions League: een 4-3-3-systeem met latino's Edson Álvarez en Lisandro Martínez als controlerend blok op het middenveld. Daarmee won Ajax twee keer ruim - en ietwat geflatteerd - van Lille OSC en Valencia, maar in de thuiswedstrijd tegen Chelsea ging het minder voortvarend. Het wordt tijd voor Erik ten Hag om vraagtekens te zetten bij zijn keuze. David Neres is immers het kind van de rekening en verpietert op de bank.

Ziyech té belangrijk
Hakim Ziyech toont in de Champions League vrijwel altijd aan hoe belangrijk hij is voor Ajax. Tegen Chelsea pakte dat negatief uit. De 26-jarige spelmaker had zijn avond niet, waardoor Ajax geen moment een vuist kon maken. De scouts van Engelse topclubs zullen woensdagavond geen plusje achter zijn naam hebben gezet.

Wel/niet buitenspel
Ajax scoorde niet, maar het publiek in de Johan Cruijff Arena kon wel één keer juichen: na het doelpunt van Quincy Promes. Op advies van de VAR zette scheidsrechter Ovidiu Hategan er echter een kruis over. Maar wás het wel buitenspel? Op social media gaan foto's rond waarop te zien is dat de VAR mogelijk het verkeerde beeld heeft gebruikt. Dit zou weleens een staartje kunnen krijgen.

Ajax-reeks ten einde
Ajax was dit seizoen zeventien keer op rij - het hele seizoen - ongeslagen in officiële wedstrijden. De laatste nederlaag die de Amsterdammers vóór het treffen met Chelsea leden, is wel de pijnlijkste in de recente historie van de club: op 8 mei in de return van de halve finale van de Champions League tegen Tottenham (2-3).

Weer die Engelsen
De balans tegen Engelse teams is na de nederlaag tegen Chelsea nog een stukje negatiever geworden. In 2012 versloeg Ajax Manchester City in de groepsfase van de Champions League, maar dat was de enige overwinning in de laatste zeven thuiswedstrijden tegen Engelse clubs. Met verder één gelijkspel en vier nederlagen liegen de statistieken er niet om.

Next up: weer Chelsea
Ajax speelt op dinsdag 5 november in de vierde speelronde weer tegen Chelsea, maar dan in Londen. Een zege is cruciaal, omdat Chelsea anders aan het einde van de rit een beter onderling resultaat heeft en dus bij een gelijk aantal punten boven Ajax zal eindigen in Groep H. Valencia kan later op de woensdagavond naast Chelsea en Ajax (zes punten) komen als het Lille verslaat.

(Ruben Winkels/VoetbalPrimeur)

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws