Amnesty International hekelt Ajax: 'Over ruggen uitgebuite mensen geld verdienen'

29 oktober 2019 om 19:38
Laatste update: 29 oktober 2019 om 19:42

Amnesty International zet vraagtekens bij het trainingskamp van Ajax in januari 2020, waarbij de Amsterdamse club naar Qatar trekt. Volgens de mensenrechtenorganisatie is het geen goede beslissing om te gaan trainen in het land. 

In januari gaat de Amsterdamse club een stadion voor het WK 2022 testen en kan het daarnaast ook gebruik maken van een luxe hotel. De belangrijkste reden voor Amnesty International om Ajax aan te spreken op deze beslissing is dat er tijdens de bouw van deze stadions honderden doden zijn gevallen. "Ajax kan er niets aan doen dat Qatar is gekozen als gastland voor het WK 2022", aldus Amnesty International-woordvoerder Emile Affolter tegen Nu.nl

"Maar de club heeft wel een vrije keus waar in de winter wordt getraind. Bij de bouw van de stadions zijn honderden doden gevallen en arbeiders worden amper of slecht betaald", vervolgt Affolter. "En dit aantal gaat nog stijgen als het komende jaar onder hoge druk bouwwerkzaamheden moeten worden afgerond. Je kan je als internationale club afvragen of je daar echt aan bij wil dragen en of je over de ruggen van deze uitgebuite mensen extra geld wil verdienen."

Juridisch aansprakelijk
De mensenrechtenorganisatie zoekt uit of het Ajax juridisch aansprakelijk kan worden gehouden voor het schenden van mensenrechten, mocht de club een trainingskamp beleggen in Qatar. "Maar los daarvan heb je als gezaghebbend bedrijf een morele verantwoordelijkheid. Het lijkt me heel goed als aandeelhouders de club daarop aanspreken en ter verantwoording roepen", sluit Affolter af.