AZ profiteert van misstap PSV en werpt zich op als serieuze concurrent voor Ajax

02-11-2019 22:39
128

AZ heeft dankzij een 3-0 thuiszege op FC Twente de tweede plaats in de Eredivisie stevig in handen genomen. De Alkmaarders, die meer dan zeventig minuten tegen tien Tukkers speelden, staan nu twee punten voor op PSV.

Na achttien minuten zorgde Twente-keeper Joël Drommel ervoor dat zijn ploeg voor een enorme opgave kwam te staan in het Cars Jeans Stadion. Hij kwam veel te hard in en kreeg daarvoor een directe rode kaart van scheidsrechter Makkelie, waarop Jorn Brondeel het Twentse doel kwam verdedigen en Espinosa het kind van de rekening werd.

De bezoekers uit Enschede werden daarop in de verdediging gedrukt en ze probeerden met hangen en wurgen de rust te halen, alle AZ-aanvallen ten spijt. Het leek er ten zeerste op dat dat ook zou gaan lukken, maar in blessuretijd van de eerste helft viel de 1-0 alsnog. Pantelis Hatzidiakos, voorzien van twee nieuwe voortanden, drukte van dichtbij af.

In de tweede helft hoopte Twente met countervoetbal nog een goaltje mee te kunnen pakken. Het was echter AZ dat de kansen bleef krijgen en uiteindelijk via Dani de Wit (minuut vijfenvijftig) en Myron Boadu (tien minuten voor tijd) uitliep naar een comfortabele zege. De score had wellicht nog hoger moeten uitvallen voor de ploeg van trainer Arne Slot.

De driepunter in het 'eigen' Cars Jeans Stadion brengt AZ met 26 punten naar de tweede plaats met twee punten voorsprong op PSV, dat nu derde staat. Vitesse komt zondag nog in actie en kan dan ook op 26 komen. Ajax is koploper met 32 punten uit twaalf duels.