Spelersrapport: één onvoldoende voor Ajax, Promes, Onana en Ziyech blinken uit

05-11-2019 23:05 Laatste update: 06-11-2019 00:05
188

De Ajax-spelers hebben op bezoek bij Chelsea een gelijkspel uit het vuur gesleept. De Amsterdammers moesten het twintig minuten lang doen met negen man na rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman, maar hielden stand. VoetbalPrimeur maakt rapport op van een merkwaardige avond in Londen.

Andre Onana 7,5: Kende een ongelukkige start van de wedstrijd, want al voordat hij de bal voor het eerst had aangeraakt lag deze achter hem in het net na een benutte penalty van Jorginho. Moest uiteindelijk vier goals slikken, maar dat kon de keeper niet kwalijk worden genomen. Was in de laatste minuten erg belangrijk en hield Ajax met een aantal geweldige reddingen op de been.

Noussair Mazraoui 7: Mocht starten ten koste van Sergino Dest en stelde niet teleur. Was aanvallend niet erg aanwezig, maar deed zijn verdedigende taken uitstekend. Was fysiek sterk en kon er weinig aan doen dat Chelsea uiteindelijk vier keer scoorde.

Joël Veltman 4,5: Viel op een negatieve manier op aan Ajax-zijde. Haalde Christian Pulisic neer waardoor Jorginho Chelsea al snel weer op 1-1 kon zetten vanaf de penaltystip en mocht in de tweede helft gaan douchen na een ongelukkige handsbal waarvoor hij zijn tweede gele kaart kreeg en zijn wederom een penalty tegen.

Daley Blind 5,5: Speelde in de eerste helft een vrijwel onzichtbare, maar solide wedstrijd. Kreeg wel een gele kaart en kon in de tweede helft net als Veltman met zijn tweede gele kaart gaan douchen. Over deze beslissing van scheidsrechter Gianluca Rocchi viel niet te twijfelen, de verdediger was te laat en raakte de enkel van Tammy Abraham.

Nicolás Tagliafico 6: Was aanvallend niet veel aanwezig, maar met zijn inzet had hij zeker weer zijn waarde voor Ajax. Zijn directe tegenstander Willian werd slechts bij vlagen gevaarlijk.

Lisandro Martínez 7,5: Speelde een prima wedstrijd op het middenveld. Controleerde en zorgde er mede daardoor voor dat Promes en Van de Beek ruimte hadden om aanvallend gevaarlijk te worden.

Donny van de Beek 7: Was in de eerste helft minder aanwezig dan normaal, maar deed zijn werk goed. De middenvelder beloonde zich in de tweede helft met een knap doelpunt na een goede pass van Ziyech.

Quincy Promes 8: Was een van de smaakmakers bij de uitploeg. Zorgde er met een scherp ingedraaide vrije trap voor dat Tammy Abraham een eigen doelpunt maakte en bracht Ajax later weer op een 1-2 voorsprong door de bal achter Chelsea-keeper Kepa Arrizabalaga te koppen.

Hakim Ziyech 8: Eiste weer eens een hoofdrol op bij de Amsterdammers. Mocht in de eerste helft aanleggen voor een vrije trap vlak bij de achterlijn en schoot de bal prachtig via de binnenkant van de paal en het gezicht van Kepa in het doel. Ook gaf het de (prachtige) assists bij de doelpunten van Promes en Van de Beek.

Dusan Tadic 6,5: Was het aanspeelpunt in de voorhoede bij Ajax en hield de centrale verdedigers van Chelsea constant bezig. Kreeg één keer de kans om in interessante positie te schieten, maar schoot hoog over.

David Neres 5,5: Had niet veel moeite met zijn directe tegenstander Marcos Alonso, aanvallend een van de beste backs van de Premier League, maar deed weinig met de geboden ruimte. Na de wissel van Alonso tijdens de rust hebben we Neres niet weer gezien en na de rode kaarten werd de Braziliaan gewisseld.

WISSELS:

Perr Schuurs 6: Had de lastige taak om twintig minuten voor tijd het centrale duo te gaan vormen met Edson Álvarez. Het werd tegenhouden, maar de 4-4 stand werd over de streep getrokken.

Edson Álvarez 6: Kwam net als Schuurs na de rode kaarten binnen de lijnen en kreeg bij een 4-4 stand zelfs nog een prima kans om Ajax op 4-5 te zetten. Kepa was echter bij de les en keerde het schot van de Mexicaan.