Scheidsrechtersrapport: Rocchi helpt Chelsea - Ajax in tweede helft om zeep

06-11-2019 17:35
238

Chelsea en Ajax beleefden dinsdagavond een bizarre wedstrijd op Stamford Bridge (4-4). Het was scheidsrechter Gianluca Rocchi die de hoofdrol op zich nam met een lading discutabele beslissingen, met een storm aan kritiek tot gevolg. VoetbalPrimeur bekeek zijn wedstrijd en zet alle momenten op een rij.

'3. Rocchi legt de bal op de stip na een onnodige tackle van Joël Veltman. Een terechte beslissing van de arbitrage.

'18. Hakim Ziyech krijgt een duwtje, waarna Erik ten Hag fel reageert vanaf de zijlijn. Een moment later geeft Rocchi wél een vrije trap voor een veel minder vergrijp, opmerkelijk. Compensatie?

'25. Marcos Alonso haalt David Neres neer en is woest als Rocchi fluit. Daar leek inderdaad heel weinig aan de hand. Uit de daaropvolgende vrije trap maakt Quincy Promes de 1-2. Een doelpunt met een buitenspelluchtje, maar de VAR oordeelt - ogenschijnlijk terecht - dat Promes geen buitenspel staat.

'29. Daley Blind maakt een opzichtige overtreding op Tammy Abraham en Rocchi geeft voordeel, waarna de Italiaan de bal tegen zich aangeschoten krijgt. Wat volgt is een rommelige scheidsrechtersbal, waar doorspelen een logischere optie leek. Chelsea bleef immers in balbezit.

'31. Veltman begaat een harde overtreding op Willian en Rocchi trekt de eerste kaart van de wedstrijd. Daar lijkt weinig op aan te merken.

'33. De lijn qua kaarten is ingezet en ook Blind krijgt een gele prent te zien na een stevige overtreding op Mateo Kovačić. Ook terecht.

blind geel

'34. Alonso loopt Dusan Tadic hard in de rug. De kaarten voor Chelsea blijven nog op zak.

'40. Fikayo Tomori haalt Neres onderuit aan de zijlijn en de grensrechter wappert met zijn vlag. Rocchi geeft echter voordeel en Ajax gaat door, terwijl Tomori uit z'n vel springt. De gigantische kans die volgt wordt om zeep geholpen door Lisandro Martínez. Daar zaten de grensrechter en Rocchi niet op één lijn.

'45. César Azpilicueta krijgt een gele kaart voorgeschoteld na een blok op Nicolas Tagliáfico. De aanvoerder van Chelsea is furieus en daar valt iets voor te zeggen. Het was een overtreding, maar niet meer dan dat.

'45+1. Ajax staat klaar om een hoekschop te nemen met nog zo'n tien seconden speeltijd te gaan. Promes treuzelt wat, maar Rocchi fluit doodleuk af. Hoogst opmerkelijk, omdat de blessuretijd nog niet voorbij was. Ajax protesteert.

corner ajax

'62. Quincy Promes wordt op de bon geslingerd na een overtreding op Willian. Terechte kaart.

'63. Azpilicueta maakt 2-4, maar het doelpunt stinkt naar buitenspel. Rocchi schakelt razendsnel met de VAR en keurt de goal binnen enkele seconden goed, terwijl het doelpunt van Promes in Amsterdam nog vanuit alle hoeken en standen bekeken werd. Vreemd!

'68. De vlam slaat in de pan. Blind haalt Abraham hard onderuit, Rocchi geeft voordeel, Callum Hudson-Odoi schiet de bal op de arm van Veltman en prompt is het een penalty. Wat vervolgens gebeurt, is haast onnavolgbaar. Blind krijgt - terecht - zijn tweede geel voor zijn overtreding op Abraham, maar Rocchi beoordeelt de handsbal van Veltman als een nieuwe situatie en geeft ook de Ajax-verdediger rood. Dubieus, want nadat er onnodig voordeel wordt gegeven door Rocchi is de 'triple-punishment' enorm zwaar voor Ajax. De Italiaanse scheidsrechter is totaal de weg kwijt. En, niet te vergeten: was het geen overtreding van Christian Pulisic op Blind?

'76. Handsbal van Reece James. Rocchi is de kluts nog steeds kwijt en geeft opeens géén kaart.

'78. Azpilicueta weet opnieuw te scoren en lijkt Chelsea op 5-4 te schieten. De VAR grijpt, beter laat dan nooit, voor het eerst deze avond in. De bal raakt de arm van Abraham. Aanvallend hands, dus geen goal voor Chelsea. Dat zijn nu eenmaal de regels.

hands abraham

'90. Bizar. De hele Chelsea-bank kijkt vol verbazing naar het bord van de vierde man. Er worden slechts vier minuten bijgetrokken na een bizarre, tumultueuze tweede helft, die toch om de haverklap stil lag. De lach op het gezicht van Frank Lampard verraadt z'n onbegrip.

'90+4. Rocchi is er klaar mee en fluit andermaal zo'n 10 seconden te vroeg af.

Conclusie
Rocchi stond na afloop vól in de vuurlinie, maar in de eerste helft floot de Italiaan niet slecht. Op een paar kleine momentjes had hij een duidelijke lijn, waarin er weinig ruimte was voor overtredingen en hij er kort op zat. Het te vroeg fluiten voor rust, blijkt echter de voorbode voor een rampzalige tweede helft.

Rocchi verloor controle over de wedstrijd én hielp in de 68ste minuut de wedstrijd vakkundig om zeep. Ook de 2-4 van Azpilicueta, waarbij er geen VAR aan te pas kwam, is dubieus. Uiteindelijk werd vooral Ajax benadeeld, al mochten de Amsterdammers niet klagen toen de tweede goal van Azpilicueta werd afgekeurd na hands van Abraham. De vier minuten blessuretijd waren uiteindelijk de bedorven kaas op de mislukte Italiaanse pizza.