Nijhuis analyseert cruciale rode kaarten Ajax: 'Bij UEFA ligt dat heel hoog'

Nijhuis analyseert cruciale rode kaarten Ajax: 'Bij UEFA ligt dat heel hoog'

Gepubliceerd: woensdag 6 november 2019 om 21:51wo 06-11-2019 om 21:51

Bas Nijhuis is kritisch op het handelen van collega Gianluca Rocchi tijdens het Champions League-duel van Ajax bij Chelsea. De Nederlandse arbiter plaatst vraagtekens bij twee cruciale beslissingen van de Italiaan op Stamford Bridge.

Nijhuis blikt in gesprek met Veronica Inside terug op de rode kaarten voor Daley Blind en Joël Veltman en de penalty die Ajax tegen kreeg. "Ons is geleerd: als het een tweede gele kaart is waar rood uit voortkomt, dan kun je eigenlijk alleen voordeel geven als hij op het volgende moment de bal zo in het doel kan schieten", zegt hij over het moment met Blind. "Anders breng je jezelf misschien in de problemen."

"Het advies wat wij mee krijgen bij een tweede gele kaart is: fluit direct af en geef die rode kaart. Of hij moet hem er dus echt meteen in kunnen schoppen. Dat kon niet, dan is het makkelijker om meteen te fluiten. Dan haal je ook minder problemen op de hals", aldus Nijhuis, die overigens geen moeite heeft met de beslissing om Blind van het veld te sturen. "Die overtreding was gewoon rijp voor een kaart."

Nijhuis zag dat Rocchi daadwerkelijk in de problemen kwam, toen Veltman de bal op de hand kreeg. "Het is voor mij absoluut geen opzettelijk hands. Alleen de scheidsrechter ziet het wel als hands. En als het een schot op doel is met hands, is het ook nog een kaart", zegt de Nederlandse leidsman. "Dus volgens de regels geeft hij dan geel aan Veltman en Blind krijgt die uitgestelde kaart. Dat doet hij in zijn interpretatie correct."

"Ik vind het geen hands, maar ik weet wel dat bij de UEFA de lijn van interventie heel hoog is", vervolgt Nijhuis. "Ze zeggen daar: als de hele wereld er schande over praat, grijp je in. De UEFA zegt: zijn er ingrediënten voor een handsbal. Ja, want de bal raakt de hand. Kun je de scheidsrechter daarin steunen? Ja."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws