'Vergeleken met grote hoeveelheid andere grote talenten komen weinig keepers door'

'Vergeleken met grote hoeveelheid andere grote talenten komen weinig keepers door'

Gepubliceerd: dinsdag 12 november 2019 om 09:28di 12-11-2019 om 09:28

Frans Hoek maakt zich zorgen over de doorstroom van doelmannen in het Nederlands elftal. Waar het in de overige linies bulkt van het talent, is de 'keeperspool' met Jasper Cillessen, Jeroen Zoet, Marco Bizot, Kenneth Vermeer en Tim Krul beperkt.

"Zij zijn niet meer de allerjongsten. En de enige twee die op hoog niveau keepen zijn Jasper en Tim", zegt de voormalig keeperstrainer van Ajax, FC Barcelona, Bayern München, Manchester United en Oranje in De Telegraaf. "Er komen vergeleken met de enorme hoeveelheid andere grote talenten weinig keepers door."

Hoek ziet twee speerpunten om daar verandering in te brengen. Ten eerste moet een profiel worden opgesteld wat er van een keeper wordt gevraagd op topniveau. "Er moet worden gekeken in de leeftijdsgroep van tien, elf tot zestien jaar. Edwin van der Sar en vele anderen hebben eerst nog jaren gevoetbald voordat ze keeper werden en dat blijkt een voordeel te zijn. Alle Braziliaanse keepers die nu de top bestormen, zijn goed in het meevoetballen, omdat ze dat altijd hebben gedaan. Daarnaast hebben ze geleerd ballen tegen te houden."

"In mijn tijd bij Ajax zocht elke club een type Peter Schmeichel of een type Oliver Kahn – grote, sterke, indrukwekkende keepers", vervolgt Hoek. "En Van der Sar was eigenlijk het tegenovergestelde, maar paste wel in het keepersprofiel van Ajax destijds." Zodra de potentiële 'Van der Sars' gescout zijn, moet ook het opleidingstraject beter aansluiten bij wat nodig is in de top. "Het is nodig om in de toekomst ook topkeepers in het Nederlands elftal te hebben."

"Iedereen weet dat een goede sluitpost essentieel is om op EK's en WK's te kunnen meedoen om de prijzen", besluit Hoek zijn pleidooi.

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws