Ajax en AZ kennen mogelijke tegenstanders in zestiende finale Europa League

Ajax en AZ kennen mogelijke tegenstanders in zestiende finale Europa League

11-12-2019 23:10 Laatste update: 15-12-2019 13:46
141

Ajax en AZ kennen hun mogelijke tegenstanders in de zestiende finales van de Europa League. De Alkmaarders gingen donderdag met 4-0 onderuit bij Manchester United en zijn daardoor ongeplaatst. De Amsterdammers hebben wél een beschermde status. Maandag om 13.00 uur zal er geloot worden in het Zwitserse Nyon. Wat kunnen de Nederlandse afgevaardigden verwachten? VoetbalPrimeur zocht het uit.

De 32 overgebleven clubs worden onderverdeeld in twee categorieën: geplaatst en ongeplaatst. De twaalf poulewinnaars en de beste nummers drie hebben een 'beschermde' status: zij worden gekoppeld aan de zestien runner-ups en de overige 'zij-instromers' uit de Champions League.

Een geluk bij een ongelukje voor Ajax na de dramatische ontknoping tegen Valencia: de Amsterdammers zijn de Champions League-afvaller met de meeste punten (tien) en hebben dus een geplaatste status. Ajax weet hierdoor al dat het eerst uit en daarna thuis zal spelen in het eerstvolgende Europa League-tweeluik. Voor AZ is dat precies andersom, nadat de Alkmaarders er op Old Trafford niet in slaagden om als groepswinnaar te eindigen. Feyenoord had voor donderdag ook nog een kleine kans om door te gaan, maar werd in navolging van PSV uitgeschakeld.

Overigens kunnen het geplaatste Ajax en het ongeplaatste AZ elkaar nog niet treffen: teams uit hetzelfde land ontlopen elkaar. De Amsterdammers kunnen wel gekoppeld worden aan Champions League-uitvallers Bayer Leverkusen, Shakhtar Donetsk, Olympiakos en Club Brugge. Een ontmoeting met Leverkusen betekent een weerzien met Peter Bosz en Daley Sinkgraven.

Onder de nummers twee uit de Europa League die Ajax kan treffen bevinden zich onder meer AS Roma, VfL Wolfsburg, Rangers FC en APOEL Nicosia. De Cyprioten werd in het voorportaal van de Champions League nog de weg versperd door Ajax.

AZ kan FC Salzburg, Internazionale en Benfica uit de Champions League treffen, net als Europa League-groepshoofden als Sevilla en Arsenal. Manchester United is geen mogelijke opponent, aangezien teams uit dezelfde poule elkaar niet meteen opnieuw kunnen loten.

Geplaatste ploegen
Sevilla, Celtic, Espanyol, AJAX (10), FC Salzburg (7), Internazionale (7), Benfica (7), Malmö FF, FC Basel, LASK Linz, Arsenal, FC Porto, AA Gent, Basaksehir, SC Braga, Manchester United.
(tussen haakjes = het aantal punten van de Champions League-instromers)

Ongeplaatste ploegen
APOEL Nicosia, Bayer Leverkusen (6) Shakhtar Donetsk (6), Olympiakos Piraeus (4), Club Brugge (3), CFR Cluj, FC Kopenhagen, Getafe, Eintracht Frankfurt, Sporting Portugal, Rangers FC, Ludogorets, VfL Wolfsburg, AS Roma, Wolverhampton Wanderers, AZ.
(tussen haakjes = het aantal punten van de Champions League-instromers)

Belangrijke data
Maandag 16 december: loting zestiende finales.
Donderdag 20-27 februari: zestiende finales.
Vrijdag 28 februari: loting achtste finales.
Donderdag 12-19 maart: achtste finales.
Vrijdag 20 maart: loting kwart- en halve finales.
Donderdag 9-16 april: kwartfinales.
Donderdag 30 april-7 mei: halve finales.
Woensdag 27 mei: finale in Gdansk (Polen).

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)