Coëfficiëntenfiasco blijft uit: concurrentie scoort niet veel beter dan Nederland

Coëfficiëntenfiasco blijft uit: concurrentie scoort niet veel beter dan Nederland

Gepubliceerd: donderdag 12 december 2019 om 23:30do 12-12-2019 om 23:30

Nederland zal het kalenderjaar 2019 afsluiten als de nummer negen op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Woensdagavond werd al duidelijk dat 'we' niet meer op zouden schuiven op de UEFA-ranking: na Ajax greep ook Shakhtar Donetsk naast Champions League-overwintering en de bijbehorende megabonus, waardoor Oekraïne op afstand bleef. Hoewel de Nederlandse clubs deze week nauwelijks punten sprokkelden, valt de schade alleszins mee.

Doordat Ajax, AZ en Feyenoord verloren, pakte alleen PSV een punt voor de UEFA-lijst. De Eindhovenaren speelden met 1-1 gelijk tegen Rosenborg, goed voor 0,2 punt. De concurrentie deed het evenwel niet veel beter dan Nederland.

Naaste belager Oekraïne zag Dinamo Kiev uitgeschakeld worden in de groepsfase van de Europa League door een 1-1 gelijkspel tegen Lugano en FC Oleksandria verloor, nadat Shakhtar in de Champions League ook al geen punten binnenhaalde. Het verschil met Oekraïne blijft daardoor hetzelfde.

Nummer acht België liep wel iets uit. AA Gent won met 2-1 van FC Oleksandria en gaat als groepswinnaar door, terwijl Standard Luik met 2-2 gelijkspeelde tegen Arsenal. Omdat KRC Genk en Club Brugge in de Champions League geen punten binnenhaalden, pakt België 0,6 punt deze week. De Belgen hebben na de winterstop nog twee troeven met AA Gent en Club Brugge.

De huidige middenmoot van de UEFA-ranking
8. België 37.500 (7.200)
9. NEDERLAND 35.150 (8.800)
10. Oekraïne 33.500 (4.600)
11. Turkije 32.800 (4.200)

Hoe gaat het nu verder na de winterstop? De negende plek van Nederland komt voorlopig niet in gevaar, zeker niet als Ajax en AZ nog punten gaan pakken na de winterstop. Nummer elf Turkije heeft bovendien nog maar één deelnemer na een miraculeuze ontsnapping van Basaksehir tegen Borussia Mönchengladbach (2-1). Galatasaray, Besiktas en Trabzonspor zijn klaar. Nummer negen Oekraïne staat ook op ruime afstand en heeft met Shakhtar nog één deelnemer over.

Nummer acht België blijft voorlopig uit zicht, maar dat maakt niet veel uit voor Nederland: de nummers acht, negen én tien van de UEFA-ranking hebben namelijk allemaal recht op één direct Champions League-ticket in 2021/2022. Pas als Nederland klimt naar plek zes op de UEFA-ranglijst, heeft het recht op een tweede Champions League-ticket.

Volgend seizoen lijkt Nederland echter een serieuze aanval op de Europese subtop te kunnen doen: de punten van 2015/2016 worden dan weggestreept en 'we' hoeven slechts 5,750 in te leveren. Komende zomer zal Nederland dus in één klap vijf punten inlopen op nummer zes Portugal. En hoeveel punten gaan Ajax, AZ na de winterstop nog binnenharken? Dromen mag altijd...

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens & Teun Buis/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws