Van Bronckhorst begint bij stadsgenoot Guangzhou Evergrande: 'Ajax van China'

Van Bronckhorst begint bij stadsgenoot Guangzhou Evergrande: 'Ajax van China'

04-01-2020 11:30 Laatste update: 11:34
47

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd bekend dat Giovanni van Bronckhorst zijn trainerscarrière vervolgt in China. De Nederlander gaat aan de slag bij Guangzhou R&F. Hiermee volgt hij het voorbeeld van Martin Koopman en Sjoerd Ars, die eerder actief waren in de Chinese voetbalwereld.

"Ik zou zo weer gaan. Ik heb er een verschrikkelijk mooie tijd gehad", laat Koopman in een eerste reactie aan het Algemeen Dagblad weten. Koopman was tussen 2004 en 2006 de coach van Shenyang Ginde FC, voorloper van Guangzhou R&F, de club van Van Bronckhorst. "Ik las in de krant dat ik bij dezelfde club als Van Bronckhorst had gewerkt, maar ik zat destijds helemaal in het noorden van China. De club is later verhuisd en verder gegaan onder een andere naam. In China kunnen dingen snel veranderen."

Ars, de huidig technisch manager van Fortuna Sittard, onderschrijft de mening van Koopman. Hij voetbalde in 2012 voor Tianjin Teda. "Heel gaaf om mee te maken", vertelt de voormalig spits. "China is een heel apart land. Waar onze logica ophoudt, begint die van hun. We speelden bijvoorbeeld in twee hypermoderne stadions. Dat was echt top. Maar aan ons trainingscomplex werd dan weer helemaal niets gedaan."

Guangzhou Evergrande
Van Bronckhorst gaat coachen in een metropool met 14 miljoen inwoners. "Een mooie, grote stad en ook een echte voetbalstad", vindt Ars. "Los van het financiële plaatje is het voor hem als trainer heel interessant om in een andere cultuur te werken." In dezelfde stad speelt ook de grootste club van het land, Guangzhou Evergrande. "Evergrande is het Ajax van China", aldus Ars. "Die club heeft het goed voor elkaar qua jeugdopleiding en de ideeën achter het voetbal. Daar spelen ook de beste Chinese voetballers."