Het to do-lijstje van Ajax: dilemma in defensie, iedereen kijkt naar Overmars

Het to do-lijstje van Ajax: dilemma in defensie, iedereen kijkt naar Overmars

Gepubliceerd: maandag 6 januari 2020 om 12:20ma 06-01-2020 om 12:20

Laatste update: maandag 6 januari 2020 om 12:38ma 06-01-2020 om 12:38

Vuurwerkresten opruimen, overgebleven oliebollen in de vuilnisbak en weer een jaar lang wachten op Bohemian Rhapsody. Vanaf nu mogen we écht geen gelukkig nieuwjaar meer zeggen, dus Marc Overmars, John de Jong, Frank Arnesen en Max Huiberts mogen aan de bak tijdens de winterse transfermarkt. VoetbalPrimeur blikt terug én vooruit: hoe heeft de transferzomer uitgepakt, waar kunnen de vier Nederlandse topclubs zich versterken en welke spelers zijn juist op weg naar de uitgang? We trappen af met koploper Ajax.

Op Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong na behield Erik ten Hag zijn kern en dat betaalde zich uit in de eerste seizoenshelft: Ajax was onklopbaar in de Eredivisie, vermaakte het publiek in de Johan Cruijff Arena en maakte in de Champions League weer reclame voor het Nederlandse voetbal. Tot december aanbrak. In één week verloren de Amsterdammers drie keer, met zes verliespunten in de Eredivisie en Champions League-eliminatie tot gevolg. Vooral het gemis van Quincy Promes en David Neres deed zich voelen. De grote vraag is: gaat Overmars deze winter de transfermarkt op?

Transferbalans augustus: +150,5 miljoen euro.

Uitschieters: Lisandro Martínez speelde zich vanaf dag één moeiteloos in de basiself van Ten Hag, terwijl de duurste aankoop Quincy Promes zich na een langzame start ontpopte tot Ajax-topscorer. De Argentijn en Nederlander zijn in de eerste seizoenshelft een schot in de roos gebleken voor de Amsterdammers.

Tegenvallers: Dat niet elke aankoop van Overmars raak is, bewijzen Razvan Marin en Edson Álvarez. De twee kostten in totaal 27,5 miljoen euro, maar overtuigen vooralsnog niet. Marin verprutste aan het begin van het seizoen zijn kansen, terwijl Álvarez tegenviel in de maanden daarna. Veelzeggend was de keuze van Ten Hag in de laatste wedstrijd van 2019, toen hij talenten als Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch de voorkeur gaf tegen ADO Den Haag. Kik Pierie (5 miljoen) en Kjell Scherpen (1,5 miljoen) spelen vooralsnog hun wedstrijden bij Jong Ajax.

Knelpunten/to do-lijstje: Natuurlijk, bij Ajax is het nooit rustig op transfergebied. Maar door de terugkeer van Promes en Neres tijdens het trainingskamp in Doha lijkt de hoogste prioriteit, een aanvaller met diepgang, naar de achtergrond geschoven. Mocht één van de twee een terugslag krijgen, dan is de kans wél groot dat Overmars gaat schakelen.

Nijpend is de situatie rond Daley Blind. Niemand kan een zinnig antwoord geven op de vraag hoe lang de Amsterdammer moet herstellen van zijn ontstoken hartspier, maar de komst van een extra verdediger ligt voor de hand. Jan Vertonghen is in beeld, maar de Belgische verdediger van Tottenham Hotspur is vooralsnog te duur - en al 32. Er is ook een reële kans dat Martínez een linie naar achteren schuift.

Aan de verkopende kant lijkt het rustig te blijven, al zal er ongetwijfeld veel belangstelling zijn voor Ajacieden als Andre Onana, Donny van de Beek, Hakim Ziyech en Nicolás Tagliafico. Overmars zal geen enkele sleutelspeler tussentijds willen laten vertrekken en ook de sleutelspelers zelf hebben meermaals aangegeven geen oren te hebben naar een vertrek in de winter. Alleen dure bankzitters mogen wellicht uitkijken naar een nieuwe club. Marin is daar het beste voorbeeld van.

Transfergeruchten rondom de club: Jan Vertonghen (Spurs), Calvin Stengs (AZ), Myron Boadu (AZ), Razvan Marin (club onbekend), Lisandro Magallán (Racing Club)

Al afgesloten transfers: -

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws