Update: PSV vliegt vooralsnog 'gewoon' via normale route over Iran en Irak

Update: PSV vliegt vooralsnog 'gewoon' via normale route over Iran en Irak

09-01-2020 12:56 Laatste update: 13:46
114

PSV heeft bij Qatar Airways 'bezorgd geïnformeerd' naar de terugreis vanuit het trainingskamp in Doha, Qatar, meldt De Telegraaf. Dat heeft te maken met de onrust in Irak en Iran, die twee Amerikaanse luchtmachtbases gebombardeerd hebben. PSV vliegt met Qatar Airways en moet zondag over het oorlogsgebied terugvliegen naar Nederland.

De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben besloten om niet door het luchtruim van Iran en Irak te vliegen, maar Qatar Airways heeft geen uitwijkmogelijkheid. De oliestaat is in conflict met de Arabische buurlanden en daardoor is het luchtruim van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Saudi-Arabië gesloten voor Qatar Airways. De andere maatschappijen maken gebruik van de alternatieve route, die door Egypte en Saudi-Arabië gaat. Dat is een probleem voor Qatar Airways.

PSV-directeur Toon Gerbrands reageert in De Telegraaf op de situatie. "Het is een situatie die we nauwlettend volgen. We hebben contact opgenomen met Qatar Airways over hoe zij hiermee omgaan."

"Zij hebben aangegeven dat Qatar Airways hierover later met een statement zal komen. Dat wil ik eerst afwachten. En dan gaan we nadenken over hoe wij als PSV met de situatie omgaan en wat wijsheid is. Gelukkig hebben we nog een paar dagen, voordat de selectie terug moet reizen."

PSV nam voor het trainingskamp in Doha al contact op met het Ministerie van Buitenlandse zaken, vanwege de liquidatie van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. De club kreeg toen te horen dat er geen verhoogd risico was. "Deze reisadviezen volgen we blind", zegt Gerbrands.

Ajax heeft ook een trainingskamp in Qatar belegd, maar is op eigen gelegenheid gekomen. De Amsterdammers meden het luchtruim van Iran en Irak door via Cyprus door te vliegen naar Qatar en doet op de terugweg hetzelfde.

Update: PSV vliegt, zoals de zaker er nu voorstaan, gewoon via de gebruikelijke route terug naar Nederland. De club uit Eindhoven vertrouwt op de expertise van Qatar Airways. Gerbrands: "We houden de situatie in de gaten. We hebben contact met Qatar Airways. Zij zijn verantwoordelijk om het risico in te schatten. Buitenlandse Zaken neemt die verantwoordelijkheid niet. Op basis van de informatie die we hebben maken we onze afweging. Vooralsnog vliegen we terug zoals gepland", verklaart hij tegenover Algemeen Dagblad.