Van der Sar reageert op vertrek Dest: 'Werelddeel met andere normen en waarden'

Van der Sar reageert op vertrek Dest: 'Werelddeel met andere normen en waarden'

10-01-2020 06:37
146

Sergiño Dest reisde donderdag terug naar Nederland om zich daar aan te sluiten bij Jong Ajax. De Amerikaans international voelde zich niet veilig in Qatar en besloot na overleg met Ajax om eerder terug te vliegen. Algemeen directeur Edwin van der Sar waardeert de eerlijkheid van de rechtsback.

"Het speelde al een paar dagen. Hij voelde zich niet lekker bij de situatie die er is", vertelt Van der Sar in gesprek met De Telegraaf. "We hebben aangegeven dat er in Qatar geen dreiging is en dat we contact hebben gehad met de ambassade, maar hij voelde zich toch niet comfortabel. Daarom hebben we besloten dat hij naar huis kon gaan. We vinden het legitiem dat hij dat heeft aangegeven. Nu kan hij maandagavond spelen in het tweede. Het is belangrijk voor hem dat hij ook een wedstrijd kan spelen."

Het nationale elftal van Amerika cancelde een trainingskamp in Qatar, nadat Iran vergeldingsacties aankondigde naar aanleiding van de dood van de Iraanse generaal Soleimani. "Hij zal vast contact hebben gehad met jongens van de nationale ploeg", denkt Van der Sar. "Dat zal het gevoel dat hij gehad heeft versterkt hebben. En ook dat die jongen van Bayern (Alphonso Davies, red.) is vertrokken."

Plezier
De algemeen directeur van Ajax geeft wel aan dat Dest de enige speler was in de Ajax-selectie die zich niet veilig voelde in Qatar. "Bij de andere jongens speelt dit niet. De jongens hebben plezier op de training, zijn van de week naar een Souq (een markt in Qatar, red.) geweest en naar een restaurant buiten het hotel. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat het trainingskamp ook leuk is naast al het harde werken dat ze doen."

Het vertrek van Dest zwengelde de discussie rondom de beslissing van Ajax om naar Qatar te vertrekken weer aan. Zo gaven mensenrechtenorganisaties al voor het vertrek aan dat een trainingskamp in Qatar onverstandig zou zijn. "Maar deze situatie met Dest heeft daar volgens mij niets mee te maken", reageert Van der Sar. "Je moet niet vergeten dat je in een ander werelddeel zit met andere normen en waarden. Ik denk dat een hoop mensen niet weten hoe de hele wereld eruit ziet", sluit hij af.

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Plaats een reactie