KNVB wil VAR-software uit Premier League: 'Iedereen moet investering doen'

KNVB wil VAR-software uit Premier League: 'Iedereen moet investering doen'

Gepubliceerd: donderdag 16 januari 2020 om 08:30do 16-01-2020 om 08:30

Bij de KNVB zijn ze tevreden over het functioneren van de VAR in de eerste seizoenshelft van de Eredivisie. Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond en arbiter Bas Nijhuis loven het systeem, terwijl de KNVB onderzoekt of het mogelijk is buitenspelsituaties beter aan te pakken. Hierbij wil de voetbalbond hetzelfde systeem gaan gebruiken als in de Premier League. 

Bij de KNVB zijn ze tevreden over het gebruik van de VAR in de eerste seizoenshelft van de Eredivisie, maar er zijn volgens de voetbalbond nog voldoende punten van verbetering. "We zien dat hij twaalf keer verzuimd heeft in te grijpen. Weinig ingrepen is niet per definitie goed", vertelt Van Egmond, geciteerd door de NOS. Daar is Nijhuis het mee eens. "Je ziet dat je op sommige momenten te veel op de scheidsrechter steunt, waar je eigenlijk had moeten ingrijpen."

De VAR greep dit seizoen tot nu toe minder vaak in dan vorig seizoen, hetgeen op waardering kan rekenen van Nijhuis. "Een goede zaak, want ik vind dat je de scheidsrechter véél meer de wedstrijd moet laten fluiten en niet bij elk wissewasje moet ingrijpen."

Buitenspel
De KNVB wil met de VAR toegroeien naar het niveau in de Premier League, waar buitenspelsituaties tot op de centimeter nauwkeurig bekeken kunnen worden. De aanschaf van de benodigde apparatuur kost enkele tonnen. "We streven naar optimalisatie. Maar dat hangt af van overleg tussen de KNVB en de clubs, want iedereen moet wel bereid zijn om die investering te doen."

Poll

Goed idee om volgend jaar hetzelfde systeem als in de Premier League te gebruiken om buitenspel te beoordelen?

(712 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws