AZ pakt de draad weer op in Heerenveen: gat met Ajax naar drie punten

25-01-2020 20:25 Laatste update: 20:27
80

AZ heeft na twee verloren Eredivisie-wedstrijden op rij de draad weer opgepakt in het Abe Lenstra Stadion. De ploeg van Arne Slot zette sc Heerenveen opzij in eigen huis en kon met een krappe, maar verdiende overwinning de bus in stappen: het gat met koploper Ajax is voorlopig verkleind naar drie punten.

AZ was vooraf in het voordeel qua fysieke gesteldheid: het had dinsdag al de bekerwedstrijd tegen TOP Oss gewonnen, terwijl Heerenveen één dag later verlenging en penalty's nodig had tegen Willem II. De vermakelijke eerste helft was voor de Alkmaarders, die echter nauwelijks tot grote kansen wisten te komen. De thuisploeg kwam zelfs het dichtst in de buurt van een doelpunt, maar een inzet van Joey Veerman werd tegengehouden door teamgenoot Jens Odgaard.

Kort na het hartverwarmende applaus van de deze week overleden Chris de Wagt in minuut 34 werd de wedstrijd alsnog opengebroken. Sven Botman hielp AZ in het zadel met een totaal mislukte omhaal in zijn eigen strafschopgebied en Dani de Wit kon profiteren: 0-1. Direct na rust leek het 0-2 te worden, maar Myron Boadu miste een opgelegde kans en Warner Hahn redde miraculeus.

Heerenveen werd in het vervolg van de tweede helft iets sterker en de wedstrijd bleef boeiend. Twintig minuten voor tijd werd de stand gelijk getrokken door Chidera Ejuke: de Nigeriaan werd op maat bediend door Hicham Faik en rondde koeltjes af. Drie minuten later kon AZ alweer juichen: Boadu kreeg de bal uit een corner voor zijn voeten en schoot van dichtbij de 1-2 binnen. Die goal bleek doorslaggevend: Ejuke kreeg een tweede opgelegde kans – identiek aan de mogelijkheid waar de 1-1 uit kwam – maar schoot ditmaal voorlangs.

De eerste Eredivisie-zege van 2020 kwam vervolgens niet meer serieus in gevaar voor AZ. De nummer twee van Nederland is weer wat dichterbij Ajax gekropen: de Amsterdammers spelen zondag om 14.30 uur tegen FC Groningen.