Tottenham beëindigt seizoen Manchester City voortijdig: droomdebuut voor Bergwijn

Tottenham beëindigt seizoen Manchester City voortijdig: droomdebuut voor Bergwijn

02-02-2020 19:24 Laatste update: 19:27
64

Manchester City heeft zondagmiddag een gevoelige tik moeten incasseren tegen het Tottenham Hotspur van Steven Bergwijn. Mede door een doelpunt van debutant Bergwijn ging de regerend Premier League-kampioen onderuit en lijkt de titelrace in Engeland al beslist: het gat tussen Liverpool en The Citizens bedraagt 22 (!) punten, met nog dertien duels te gaan.

Spurs-manager José Mourinho ruimde voor Bergwijn een plek in de basis in. Hij zag hoe Manchester City voor rust voor de meeste dreiging zorgde, maar doelman Hugo Lloris hield Tottenham meerdere malen op de been. De Fransman beleefde op slag van rust zijn finest hour. De VAR zag een strafschop in een overtreding van Serge Aurier op Sergio Agüero en Ilkay Gündogan mocht aanleggen vanaf de stip: Lloris pareerde de matige inzet van de Duitser echter.

Lloris kwam vlak na rust goed weg: de doelman kwam onnodig van zijn lijn af, botste tegen Japhet Tanganga op en moest bijgestaan worden door Toby Alderweireld. De Belg hield een inzet van Agüero echter voor de lijn tegen en Gündogan verkwanselde de nastoot. Na een uur spelen kwam er nog meer rampspoed voor de gasten: ex-PSV'er Oleksandr Zinchenko deelde een licht duwtje uit aan de voluit sprintende Hary Winks en kreeg zijn tweede gele kaart.

De linksback uit Oekraïne moest vanaf de kant toezien hoe zijn oud-ploeggenoot Bergwijn de hoofdrol greep. Lucas Moura nam een afgeslagen corner in ontvangst en vond zijn Nederlandse ploeggenoot met een slim passje, Bergwijn nam de bal ineens uit de lucht: 1-0. Tottenham drukte door tegen de tien Citizens en had al snel doelpunt nummer twee te pakken, vlak nadat de moegestreden Bergwijn gewisseld werd. Heung-Min Son beloonde sterk doorzetten van Tanguy Ndombele en drukte af in de korte hoek: 2-0.

Manchester City kwam nog éénmaal in de buurt van een eretreffer, maar Lloris verijdelde een poging van Bernardo Silva. De thuisploeg klimt door de zege van plek 8 naar plaats 5, op vier punten van de Champions League-plekken. De regerend landskampioen daarentegen lijkt in de competitie niets meer te hebben om voor te spelen: het gat met Liverpool is opgelopen naar 22 punten, terwijl de marge van 17 punten met Tottenham ook een geruststellende lijkt.