Programma Ajax en AZ hoofdpijndossier: 'vrijdag-maandagconstructie' mogelijk

Programma Ajax en AZ hoofdpijndossier: 'vrijdag-maandagconstructie' mogelijk

08-02-2020 18:48 Laatste update: 18:57
121

De KNVB wil de afgelaste wedstrijden van zondagmiddag zo snel mogelijk in laten halen. Sparta-ADO Den Haag en FC Emmen-FC Twente zouden midweeks al afgewerkt kunnen worden.

Op woensdag en donderdag staan de kwartfinales van de KNVB Beker op het programma, maar de vier bovengenoemde clubs zijn al uitgeschakeld. "Het is een mogelijkheid om Sparta-ADO en FC Emmen-FC Twente midweeks al te spelen, maar we zijn daarbij vooral afhankelijk van de politie en de gemeentes", bevestigt Jan Bluyssen, manager competitiezaken bij de KNVB tegenover FOX Sports.

Wedden

Meer odds

De zaken liggen bij FC Utrecht-Ajax en AZ-Feyenoord een stuk gecompliceerder. Alle vier de clubs zitten nog in de beker en AZ en Ajax spelen op donderdag 20 en 27 februari in de Europa League. In de eerste midweek van maart worden er wéér bekerwedstrijden gespeeld, daarna volgen twee Europese speelrondes én een interlandbreak. "De andere twee wedstrijden, met alle respect, zijn gemakkelijker in te plannen. Bij Ajax en AZ zijn de opties wat minder", beaamt Bluyssen.

De eindverantwoordelijke lijkt dan ook nog even te wachten met het opnieuw plannen van die wedstrijden. "We zullen wellicht ad hoc moeten schakelen: als één van de twee clubs wordt uitgeschakeld in Europa en de beker, willen we de vrijgekomen data gelijk gebruiken. We hebben al gezegd: mensen (van FC Utrecht en Feyenoord, red.), we hebben écht jullie flexibiliteit hierin nodig. Iedereen was ontzettend meewerkend en begripvol." Bluyssen overweegt ook een dubbel weekendprogramma op vrijdag en maandag, indien nodig. "Wellicht moet er een wedstrijd uit de competitie naar de vrijdag, zodat we de maandag eventueel vrij hebben als er op donderdag Europees gespeeld wordt."