AD: 'KNVB wil Robben-scenario voorkomen en zit in de spagaat'

AD: 'KNVB wil Robben-scenario voorkomen en zit in de spagaat'

Gepubliceerd: vrijdag 14 februari 2020 om 07:52vr 14-02-2020 om 07:52

Laatste update: vrijdag 14 februari 2020 om 08:00vr 14-02-2020 om 08:00

De KNVB bekijkt de indrukwekkende revalidatie van Memphis Depay met argusogen. Dat schrijft het Algemeen Dagblad vrijdag. Memphis scheurde in december zijn kruisband af tijdens een wedstrijd van Olympique Lyon, maar is al heel ver in zijn herstel. Een speler die in december zo'n blessure oploopt haalt het EK in juni normaal gesproken niet, maar Memphis gaat als de bliksem en plaatst op social media de ene positieve update na de andere.

Dat zorgt niet alleen voor vraagtekens bij Lyon, maar ook bij Oranje. Bondscoach Ronald Koeman doet maar wat graag een beroep op zijn sterspeler, terwijl Lyon er sportief gezien geen baat bij heeft dat hij speelt op het EK. De club wil hem zo fit mogelijk terug voor het volgende seizoen. 

Memphis trainde alweer met de bal en is al in staat om korte sprintjes te trekken, zo is te zien op social media. 'De scepsis is mede zo groot omdat de voetballer werkt aan een documentaire over zijn herstel; een film die zijn climax zou moeten beleven op het EK in juni', schrijft het AD vrijdag.

Niet alleen Lyon volgt de situatie van Memphis met argusogen, ook de KNVB is voorzichtig. Het AD schrijft dat Lyon en de KNVB voor een dilemma staan. 'Niemand in Zeist zal onverantwoorde risico's willen nemen, maar een dokter kijkt onherroepelijk anders naar de materie dan een trainer. Daar komt bij dat de voetbalbond wil waken voor een scenario zoals met Arjen Robben in 2010.'

Robben-scenario
De krant doelt daarmee op de blessure die Robben in aanloop naar het WK van 2010 in Zuid-Afrika opliep. Daar leek een streep door te kunnen, maar Robben werd klaargestoomd en speelde uiteindelijk. Hij raakte in oktober uiteindelijk alsnog geblesseerd en moest toen maanden toekijken. Het leverde een clash op tussen Bayern München en de KNVB. Na juridisch getouwtrek besloten beide partijen om een oefenwedstrijd tussen Bayern en Oranje te organiseren. De KNVB wil zo'n situatie nu voorkomen.

Overigens uitte Lyon eerder al kritiek op de KNVB, nadat Koeman Memphis liet spelen tegen Estland, terwijl hij een paar dagen daarvoor geblesseerd was geraakt. De club kreeg hem geblesseerd terug. Mocht Memphis naar het EK kunnen, dan zal hij daarvoor wedstrijdritme op moeten doen.

'De kans dat Olympique Lyon hem die wedstrijden in de slotfase van het seizoen wil bieden, met alle risico's van dien, is klein. Speelt de voetballer vervolgens wél oefeninterlands met het Nederlands elftal, dan dreigt er acuut een belangenconflict tussen club en bond', schrijft het AD. 'In Zeist zijn de betrokkenen zich bewust van die spagaat. Vooralsnog houden Koeman en de bondsdirectie zich op de vlakte, vanuit de gedachte dat het EK nog vier maanden weg is.'

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws