Zeven conclusies: machinekamer AZ ontmanteld, pareltjes vallen weer tegen

Zeven conclusies: machinekamer AZ ontmanteld, pareltjes vallen weer tegen

Gepubliceerd: vrijdag 21 februari 2020 om 00:00vr 21-02-2020 om 00:00

Het moest van ver komen, maar AZ is nog in de race voor de volgende Europa League-ronde: dankzij een VAR-beslissing en een rake penalty van Teun Koopmeiners hield de ploeg van Arne Slot een 1-1 gelijkspel over aan het duel met LASK Linz. VoetbalPrimeur maakt de balans op.

Machinekamer ontmandeld
AZ maakte voor de winterstop furore met Marco Bizot in de goal, Ron Vlaar of Pantelis Hatzidiakos ervoor en Fredrik Midtsjö-Teun Koopmeiners als duo op het middenveld. Donderdag speelde alleen Bizot op zijn vertrouwde positie. Vanwege blessures moest Koopmeiners centraal achterin postvatten en moesten winteraanwinsten Ramon Leeuwin en Hakom Evjen ingepast worden. Met name het gemis van Midtsjö deed zich voelen: AZ ging begrijpelijkerwijs niet beter voetballen, zonder het hart van het elftal.

Winteraanwinsten moeten zich nog bewijzen
Over Leeuwin en Evjen gesproken: de twee nieuwelingen maakten hun Europese debuut in Alkmaarse dienst, maar voor hen was geen hoofdrol weggelegd. Leeuwin gaf de bal een beslissend tikje mee bij de 0-1 van Marko Raguz, waardoor Bizot kansloos was. Evjen zwierf anoniem over het veld en werd twintig minuten voor tijd gewisseld. De ervaren centrale verdediger en het Noorse talent moeten nog acclimatiseren bij hun nieuwe club.

Gure omstandigheden in Alkmaar
Ook de weersomstandigheden hielpen niet mee. Wanneer de camera's inzoomden op de tribunes van het AFAS Stadion, waren vooral poncho's, mutsen en pijnlijke grimassen te zien. Als het waait en regent in Noord-Holland, merk je dat nergens beter dan in het stadion van AZ. Het spelen van technisch verfijnd, verzorgd positiespel werd er niet makkelijker op.

Specialist Koopmeiners
Achttien penalty's genomen namens AZ en Jong Oranje, achttien penalty's benut: AZ heeft met Koopmeiners een ware strafschopspecialist in huis. Of hij nu oog in oog met Luuk Koopmans, Janis Blaswich, Timon Wellenreuther, Ronald Koeman junior of Alexander Schlager staat: de linkspoot houdt zijn zenuwen altijd in bedwang. Wel zo'n veilig gevoel, mocht de return in Oostenrijk op een penaltyserie uitdraaien.

Paradepaardjes vallen weer tegen
Calvin Stengs speelde vanaf het middenveld, maar was één van de minsten op het veld. Myron Boadu stond tegen een overmacht aan sterke verdedigers en kwam nauwelijks in de buurt van het doel. Oussama Idrissi werd efficiënt opgevangen en kwam niet verder dan één enkele doelpoging. Het veelgeprezen aanvalstrio van AZ moet er nog even inkomen na de winterstop en kon zich ook tegen LASK Linz niet onderscheiden.

LASK-code nog steeds niet gekraakt
PSV had zijn handen al vol aan de Oostenrijkse lijstaanvoerder en ook AZ wist het collectief van LASK zijn wil niet op te leggen. De as van het elftal speelt al jarenlang samen en weet precies wat de ander doet. Trainer Valérien Ismaël laat zijn ploeg bovendien met drie verdedigers spelen, in een systeem waar AZ en PSV nog nauwelijks mee in aanraking zijn gekomen. Aan AZ de schone taak om in Oostenrijk de zwakke plekken te vinden in de ingespeelde LASK-machine.

Nog steeds volop kans
AZ is door die uitgoal van Raguz in het nadeel en LASK is natuurlijk een moeilijk te kloppen ploeg. Maar uitgeschakeld zijn de Alkmaarders zeker nog niet. 1-1 tegen Royal Antwerp FC in de blessuretijd, 2-2 tegen Partizan Belgrado met één man minder... We hebben dit seizoen wel gekkere dingen gezien van AZ!

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Poll

Rekent AZ over twee duels af met LASK Linz?

(2674 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws