Nederlandse kranten zien pover AZ: 'Onmachtig AZ zette er bitter weinig tegenover'

21-02-2020 07:42 Laatste update: 12:17
6

De Nederlandse ochtendkranten zagen een pover AZ met behulp van de VAR goed wegkomen tegen LASK Linz. De conclusie is duidelijk: het swingende AZ van de eerste helft van dit seizoen is nergens te bekennen, ondanks de late gelijkmaker van Teun Koopmeiners.

'Dankzij de treffer van de Alkmaarse aanvoerder, zijn dertiende (!) voltreffer dit seizoen vanaf de stip, is de ploeg van Arne Slot bij lange na niet kansloos om de laatste zestien van de Europa League te bereiken', concludeert De Telegraaf. 'Gezien het geboden veldspel is AZ wel de underdog, want de koploper van Oostenrijk speelde beduidend beter dan de runner-up van de Eredivisie', wordt daar wel aan toegevoegd.

De ochtendkrant zag de Alkmaarders gemakkelijk capituleren dankzij de tegentreffer van de Oostenrijkers. 'AZ speelde in eerste instantie aardig onder die druk uit, mede dankzij de sterk spelende basisdebutant Hakon Evjen, maar na de ongelukkige tegengoal zakte de moed veel AZ’ers langzaam in de schoenen.'

De krant memoreert aan eerdere 'ontsnappingen' na het niet winnen van een thuiswedstrijd tijdens de Europese campagne. 'Het is in de lange, slopende Europese campagne van AZ dit seizoen namelijk niet voor de eerste keer dat de ploeg een returnduel met een gelijkspel op zak tegemoet gaat. De Alkmaarse formatie 'overleefde' een 0-0 in eigen huis tegen Häcken en een 1-1 gelijkspel tegen Royal Antwerp. Tweemaal rechtte de ploeg van Slot de rug en wist het de volgende ronde te bereiken.'

'Aanval AZ gaf niet thuis'
Het Algemeen Dagblad ziet dat een 'teleurstellend' AZ goed wegkomt door de hulp van de VAR. 'De Alkmaarders, bepaald niet in goeden doen, keken lang tegen een achterstand aan. En vrijwel nooit leek AZ aanspraak te maken op de gelijkmaker. Simpelweg omdat de ploeg amper kansen creëerde.'

De krant was ook niet onder de indruk van de Oostenrijkers. 'De vooraf zo gevreesde aanvalsdrang leek LASK Linz in Oostenrijk achter te hebben gelaten. Daarom ook mocht AZ zich kansrijk wanen in de eerste helft, toen het spel werd gedomineerd en men voorzichtig begon te denken aan de openingstreffer.'

Het AD is kritisch op de geprezen AZ-aanvallers. 'Het onmachtige AZ kon er bijna de gehele wedstrijd bitter weinig tegenover zetten. Boadu kreeg na rust een kans die zijn ploeg over het dode punt had kunnen helpen, maar miste. Oussama Idrissi speelde een anonieme wedstrijd. En bij Stengs mislukte weer te veel.'

'Vormdip houdt aan'
AZ had tegen LASK moeite om fatsoenlijke aanvallen op te bouwen, aldus de Volkskrant. 'AZ wilde wel op de Oostenrijkse deur beuken, maar mist de grote vorm al weken en werd meestentijds vroeg vastgezet waardoor de aanvalsopbouw niet op gang kwam. AZ zoekt naar zichzelf, maar raakt telkens meer verdwaald, zo lijkt het. AZ wil domineren, wil overrompelen, wil verrassen.'

'Maar dat lukt al weken niet meer, althans niet voortdurend. Aanvalsgolven werden flitsen en de voorbije week tegen NAC en FC Twente kon de meervoudsvorm er zelfs uit. Tegen Linz kwamen de kansen er vooral op wilskracht.'

Ook hier wordt de rol van de 'smaakmakers' van dit seizoen, die het even totaal niet lijken te hebben, erbij gepakt. 'Stengs passte steeds net te hard, linksbuiten Idrissi was niet kittig genoeg in zijn acties, linksback Wijndal kwam te weinig over hem heen. Boadu miste kort na rust een teenlengte om de 1-1 binnen te tikken en later een paar keer de snelheid om zijn LASK-cipieren te verontrustten.'