'AZ is niet meer het swingende team dat met aanvalsgolven indruk weet te maken'

'AZ is niet meer het swingende team dat met aanvalsgolven indruk weet te maken'

Gepubliceerd: vrijdag 28 februari 2020 om 07:30vr 28-02-2020 om 07:30

Laatste update: vrijdag 28 februari 2020 om 07:34vr 28-02-2020 om 07:34

Nadat AZ zich door het oerwoud van Europa League-voorrondes worstelde en ook de groepsfase wist te overleven, zit het avontuur van de Alkmaarders erop na een 'lesje grotemannenvoetbal' in Linz. De Nederlandse kranten wijten de uitschakeling van AZ aan een gebrek aan volwassenheid.

'Het sprookje spat uiteen', kopt De Telegraaf boven de analyse van de wedstrijd van AZ bij LASK (2-0 voor de Oostenrijkers). De ochtendkrant haalt een aantal Europese escapes aan die de Alkmaarders dit seizoen klaar wisten te spelen, maar zag ook dat dat er geen moment in zat in Linz. De spelers van LASK gaven AZ 'les in grotemannenvoetbal' en dat heeft de ploeg van trainer Arne Slot aan zichzelf te wijten.

Zo valt er bijvoorbeeld te lezen dat AZ met scherper en volwassener voetbal de laatste zestien van de Europa League had kunnen bereiken. Omdat de mannen van Slot niet als mannen speelden en daarnaast slordig met de mogelijkheden omsprongen deden de Noord-Hollanders zich volgens de krant tekort. Jordy Clasie laat dan ook optekenen dat de uitschakeling erg onnodig was. "We hadden meer moeten profiteren van de ruimte die we kregen."

Het Algemeen Dagblad wijt de uitschakeling van AZ aan onoplettendheid. Zo had de nummer twee van de Eredivisie wel kunnen weten dat de spelhervattingen van LASK gevaarlijk waren, maar toch lieten de verdedigers van de Alkmaarders zich ringeloren door een verre ingooi. Daaruit viel de 2-0 van Marko Raguz en die treffer was de nekslag voor AZ, dat in het restant van de wedstrijd geen comeback meer op poten kon zetten.

Zo is de maand februari voor AZ bijzonder slecht uitgepakt, weet ook het AD. Op 1 februari streden de Alkmaarders nog op drie fronten mee, maar op 1 maart rest alleen nog de competitie. De club stond 'er stralend voor en wilde er een bijzonder seizoen van maken', maar dat lukt volgens de krant niet meer. Na de bekeruitschakeling tegen NAC kreeg AZ met de sof in Linz een volgende tegenvaller.

Dat de ploeg uit de kop van Noord-Holland na donderdagavond alleen nog maar in de Eredivisie actief is speelt ook een voorname rol in de analyse van De Volkskrant, die stelt dat de 'opportunistische Oostenrijkers van LASK' niet in toom gehouden konden worden door AZ. De 2-0 van Raguz uit een ingooi, door het AD al gememoreerd, wordt door de auteur van de Volkskrant-analyse zelfs als 'amateuristisch' bestempeld.

Zondag treft AZ met Ajax een team dat niet bepaald in vorm is, maar ook zelf zijn de Alkmaarders 'niet meer het swingende team dat tegenstanders met aanvalsgolven de wil oplegde'. De ploeg moet het meer hebben met werkethos en wilskracht en tegen het felle LASK, dat 'in de openingsfase als een stel horzels op elke bal doken', kon het met flarden het vlotte combinatiespel van voor de winterstop laten zien.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws