Nederland haalt alsnog beste cijfers sinds 2012 en loopt flink in op UEFA-ranking

Nederland haalt alsnog beste cijfers sinds 2012 en loopt flink in op UEFA-ranking

Gepubliceerd: vrijdag 28 februari 2020 om 15:45vr 28-02-2020 om 15:45

Voor Nederland zit het coëfficiëntenseizoen 2019/2020 erop . Ajax' laatste wapenfeit was een tevergeefse overwinning op Getafe en 0,4 coëfficiëntpunt voor Nederland. Hierdoor komen 'we' op een coëfficiënt van 9,400 uit. Tijd om de balans op te maken.

Beste cijfers in acht jaar tijd
Nederland heeft cijfermatig gezien het beste Europese seizoen in tijden achter de rug. AZ, FC Twente, PSV, Ajax en ADO Den Haag hielpen Nederland in 2011/2012 aan een coëfficiënt van 13,600: sindsdien zijn we niet meer zo dicht bij de 'dubbele cijfers' gekomen als dit seizoen.

Doordat Ajax, Feyenoord, PSV én AZ hun Europese voorrondes overleefden en de groepsfase haalden – en dankzij dat halve puntje van FC Utrecht tegen Zrinjski Mostar – werden er vooral in de zomermaanden veel punten binnengehaald. Hierdoor scoort Nederland beter dan in 2016/2017 (9,100) en 20118/2019 (8,600), toen Ajax het grootste deel van de Nederlandse productie voor zijn rekening nam.

Champions League-ticket
Door de zegetocht van Ajax eindigde Nederland vorig seizoen als nummer elf op de coëfficiëntenranglijst: mits de Champions League-winnaar van dit seizoen zich ook via de eigen competitie voor het miljardenbal plaatst, mag de Eredivisie-kampioen na de zomerstop direct instromen.

Inmiddels is Nederland de nummer 9 van Europa: het heeft er alle schijn van dat een plek in de top-tien – en dus een direct Champions League-ticket voor de landskampioen in 2021 – wel veilig is. Alleen als Shakhtar Donetsk nog vijf Europese wedstrijden wint én Basaksehir met louter overwinningen de finale haalt én LASK Linz en/of Red Bull Salzburg tot eind april in het toernooi blijven, kan Nederland nog twaalfde worden. Het moet dus wel héél raar lopen, wil dat nog gebeuren.

Jacht op de Europese subtop
Tijd om het vizier alvast op het volgende seizoen te richten. Na de zomer worden de resultaten uit het seizoen 2015/2016 geschrapt: Nederland scoorde toen relatief slecht met een coëfficiënt van 5,750 en zal hierdoor inlopen op vrijwel alle concurrenten. De nummers zes tot acht – Portugal, Rusland en België – zijn inmiddels ook klaar in Europa: de stand bij aanvang van het seizoen 2020/2021 zal er zo uit komen te zien.

LASK Linz en Red Bull Salzburg kunnen Oostenrijk nog over Nederland heen laten springen, maar het verschil tussen Nederland en België zal binnenkort te verwaarlozen zijn. Ook het gat van vier punten met Rusland is te overbruggen, mits Nederland volgend seizoen net zo goed presteert in de breedte en Rusland net zo'n dramatisch voetbaljaar zal doormaken: 4,666 was de score van Zenit Sint-Petersburg, FK Krasnodar, Lokomotiv Moskou, CKSA Moskou, Spartak Moskou en Arsenal Tula, nog niet eens de helft van Nederland.

Interessant wordt het pas wanneer de zesde plaats op de UEFA-ranglijst in zicht komt: die plek geeft namelijk recht op twee directe Champions League-tickets, één afgevaardigde in de voorronde én een directe Europa League-plek. Het gat met Portugal zal hoogstwaarschijnlijk niet in 2020/2021 gedicht worden. Het is wachten op het seizoen 2022/2023, wanneer de resultaten van 2017/2018 komen te vervallen: Nederland zal dan bijna zeven punten minder inleveren dan Portugal (2,900 om 9,666). Wie weet wat er in de tussentijd nog zal gebeuren? Dromen mag...

Bron: Bert Kassies

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Check hieronder samenvattingen, voetbalvirals en meer:

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws