Spelersrapport: Stengs neemt dominant AZ bij de hand en verbluft armoedig Ajax

Spelersrapport: Stengs neemt dominant AZ bij de hand en verbluft armoedig Ajax

01-03-2020 22:00
147

AZ heeft concurrent Ajax een rechtse directe uitgedeeld in de strijd om het kampioenschap. De Alkmaarders wonnen met 0-2 in de Johan Cruijff Arena en duwen de geplaagde Ajacieden daarmee nog verder in het dal. VoetbalPrimeur maakt rapport op van de wedstrijd waardoor AZ de winnaar van het weekend werd.

AJAX

André Onana 7.5: Als Ajax een andere keeper onder de lat had gehad, is de kans groot dat AZ voor rust al twee of drie keer gescoord had. Het was aan Onana te danken dat de Ajacieden in de wedstrijd bleven, maar in de tweede helft moest ook de Kameroener eraan geloven.

Sergiño Dest 5.5: De snelheid van Amerikaanse back moet normaal gesproken voor gevaar zorgen op de rechterkant, maar daar kwam hij maar amper aan toe. AZ hield de gelederen gesloten en daardoor hadden de offensieve impulsen van Dest weinig effect.

Perr Schuurs 6.5: Eén van de weinige Ajacieden die zich aan de malaise kon onttrekken. Hij had het lastig met de slimme Myron Boadu, maar hield de spits van AZ aardig in toom. De tegengoals waren hem niet aan te rekenen.

Daley Blind 4.5: Al na drie minuten verborg Blind zijn gezicht in zijn handen, want hij wist zelf ook wel dat zijn slordige balverlies de 0-1 van Myron Boadu inleidde. Van een wederopstanding van Blind was eigenlijk geen sprake, mede doordat Ajax maar niet in zijn spel kwam.

Nicolas Tagliafico 5.5: Genoeg pit en inzet bij de eerste van twee Argentijnse Ajax-strijders, maar secuur was het allemaal niet. Waar Tagliafico met zijn rushes en voorzetten vaak bijdraagt aan gevaarlijke Amsterdamse aanvallen, was dat zondagavond in de Johan Cruijff Arena niet het geval.

Lisandro Martínez 5: Deel twee van het Argentijnse duo bij Ajax. Ook voor Martínez geldt: inzet en passie genoeg, maar hij kon zijn stempel niet drukken. Waar de verdediger annex middenvelder in de eerste seizoenshelft veel indruk maakte, lijkt hij nu (net als de rest van Ajax) in een dipje te zitten.

Carel Eiting 4: Het Amsterdamse spel moest gemaakt worden door Carel Eiting, maar daar kwam helemaal niets van terecht. De Arena ergerde zich hoorbaar aan het 'tikkie breed-tikkie terug' van de nummer acht van Ajax, die een aantal keer naliet om een ploeggenoot kansrijk aan te spelen.

Donny van de Beek 5.5: De blonde loper uit Nijkerkerveen had zijn dag niet, net als meer spelers in een Amsterdams tenue. Veel foute keuzes en weinig dreiging van één van de spelers die juist voor dat gevaar zou moeten zorgen.

Hakim Ziyech 5: Alles en iedereen die Ajax een warm hart toedraagt haalde voor de wedstrijd opgelucht adem toen ze zagen dat Ziyech in de basis zou staan bij de Amsterdammers. De Marokkaanse creatieveling wilde heel graag en werkte zich het snot voor de ogen, maar zijn balletjes werden vaak niet begrepen. Was ziek van zijn wissel.

Dusan Tadic 4.5: We kunnen niet meer spreken van een vormdip, maar van een heel diep Servisch dal. Tadic speelt al weken matig en kon ook in de topper tegen AZ niet laten zien waarom hij nog steeds onomstreden zou moeten zijn onder Ten Hag.

Quincy Promes 6: Net als bij Ziyech werd ook de terugkeer van Quincy Promes met gejuich begroet in Amsterdam. De vleugelaanvaller was de bedrijvigste en gevaarlijkste van de drie Ajax-aanvallers, maar dat had ook niet veel om het lijf.

Invallers:

Klaas-Jan Huntelaar x: viel na 81 minuten in voor Hakim Ziyech en speelde te kort voor een beoordeling.


AZ

Marco Bizot 7: 'De Muur' van AZ hoefde zijn reputatie amper waar te maken in de Johan Cruijff Arena. Dat was de verdienste van AZ, dat sterk verdedigde. Op een kopbal van Tagliafico twintig minuten voor tijd kon hij zijn reflexen nog even laten zien.

Jonas Svensson 7: Een lekkere wedstrijd voor Svensson, die zich op zijn gemak voelt als hij mee naar voren kan en invloed kan hebben op het offensieve spel van AZ. Dat deed hij dan ook naar hartenlust, aangezien het meeverdedigen directe tegenstander Quincy Promes niet op het lijf geschreven is.

Ramon Leeuwin 6.5: Een solide en degelijke wedstrijd van de stopper, die bij FC Utrecht nog onder Erik ten Hag speelde. Aan hem de taak om achterin de zaak dicht te houden en aan buurman Koopmeiners de opdracht om van achteruit op te bouwen. Dat werkte vaak prima.

Teun Koopmeiners 7: AZ probeerde wel degelijk te voetballen van achteruit, maar door het druk zetten van Ajax was ook vaak de lange bal nodig om voorin uit te kunnen komen. Die bal kwam vaak van de linkervoet van Koopmeiners. De 0-2 van Idrissi werd alleen mogelijk gemaakt door een heerlijke bal van de voetballende AZ-'verdediger'.

Owen Wijndal 7: Net als Svensson kon ook linksback Wijndal naar hartenlust opstomen wanneer AZ een counter opzette. Dat deden de Alkmaarders vaak en met behulp van Wijndal, die het op links breed hield, was het vaak gevaarlijk.

Fredrik Midtsjö 7.5: De architect van AZ liet ook tegen Ajax weer zien waarom hij onmisbaar is voor trainer Arne Slot. Vooraf zei analist Kees Kwakman nog dat de Noor de enige AZ-speler zou zijn die een versterking was voor Ajax. Als hij een transfer naar Amsterdam ambieert heeft hij zeker reclame gemaakt.

Jordy Clasie 6.5: De voormalig Feyenoorder kon tegen Ajax niet uitblinken, maar was vooral nuttig. Dat is de ervaren Clasie natuurlijk wel toevertrouwd. Een slim balletje hier, een klein tikkie daar: laat Clasie maar schuiven.

Dani de Wit 6.5: Wellicht de meest getergde AZ'er in de Johan Cruijff Arena. Niet goed genoeg bevonden door Ajax, maar als aanvallende middenvelder van AZ nu wel al twee keer deel van de winnende partij. Kan hij zijn oude team nog meer pijn doen door ook kampioen te worden?

Calvin Stengs 8: Midweeks tegen LASK nog het mikpunt van kritiek, zondagavond tegen Ajax dansend en zwervend als vanouds. De aanvaller stond als rechtsvoor op het wedstrijdformulier, maar zorgde voor veel twijfel bij Ajax door constant tussen de linies op te duiken.

Myron Boadu 7.5: Een echte spits loert negentig minuten lang op zijn kans, maar voor Boadu was het al na vier minuten raak. Hij profiteerde optimaal van het slippertje van Blind, prikte binnen en was ook in het vervolg door constant in beweging te zijn een plaag voor met name Perr Schuurs.

Oussama Idrissi 7: Zag hoe een goal van zijn voet in eerste instantie werd afgekeurd, maar haalde later zijn gram door de bal uitstekend over de uitkomende Onana heen te liften. Net als Boadu en Stengs zorgde ook hij voor de nodige paniek achterin bij Ajax.

Invallers:

Thomas Ouwejan x: viel na 82 minuten in voor Oussama Idrissi en speelde te kort voor een beoordeling.

Ferdy Druijf x: viel na 91 minuten in voor Myron Boadu en speelde te kort voor een beoordeling.

Yukinari Sugawara x: viel na 92 minuten in voor Fredrik Midtsjö en speelde te kort voor een beoordeling.