Zinderende titelrace lonkt na Super Sunday: de zwaartepunten voor de top-vier

Zinderende titelrace lonkt na Super Sunday: de zwaartepunten voor de top-vier

02-03-2020 10:40 Laatste update: 15:57
207

Super Sunday is achter de rug en het Eredivisie-seizoen gaat de beslissende fase in: nog maar negen reguliere speelrondes en een handvol inhaalwedstrijden en dan zit het seizoen 2019/2020 erop. De slotweken van het seizoen beloven waanzinnig spannend te worden: Ajax en AZ gaan samen strijden om de landstitel, Feyenoord is een meer dan gevaarlijke dark horse en PSV moet voorlopig een pas op de plaats maken. VoetbalPrimeur brengt de laatste loodjes van de competitie in kaart.

Ajax
Na de roemloze Europa League-aftocht tegen Getafe kan Ajax' vizier op de eventuele prolongatie van de dubbel gericht worden. Ook dat belooft echter een hels karwei te worden na de ontnuchterende derby tegen AZ. Eerst wacht de halve bekerfinale tegen angstgegner FC Utrecht, daarna competitieduels met sc Heerenveen en FC Twente en dan volgt er een zéér cruciaal titelduel.

Zondag 22 maart staat al wekenlang rood omcirkeld in menig agenda: na De Klassieker in De Kuip zal er meer duidelijk worden over de titelaspiraties van Feyenoord en Ajax. De Eredivisie-uitwedstrijd tegen FC Utrecht zal traditiegetrouw een lastig karwei worden, maar dat duel moet nog ingepland worden na de aanvankelijke afgelasting op zondag 8 februari.

Tijdens de op twee na laatste speelronde wacht nog een bezoek aan reuzendoder Willem II, dat eerder dit seizoen al verraste in de Johan Cruijff Arena. In Tilburg heeft Ajax echter zelden problemen: in februari 2015 liet men voor het laatst punten liggen in het Koning Willem II Stadion.


AZ
Na de glansrijk gewonnen kraker in Amsterdam kunnen we er niet meer omheen: elf jaar na de landstitel onder Louis van Gaal zijn de Alkmaarders een meer dan serieuze kampioenskandidaat. Arne Slot en de zijnen hebben bovendien geen verplichtingen meer in de KNVB Beker en de Europa League.

Het programma van AZ liegt er echter niet om: de ploeg van Arne Slot treft PSV én Feyenoord (datum later bepaald) nog in de laatste weken van een toch al lang, slopend seizoen. Ook het in 2020 nog ongeslagen VVV-Venlo is een vervelende tegenstander. En wat te denken van de afsluiter, tegen het thuis bijna onverslaanbare FC Emmen? Het is voor AZ te hopen dat de relatief smalle selectie gevrijwaard blijft van blessures en schorsingen.

Feyenoord
Het Rotterdamse glas lijkt halfvol na de 1-1 tegen PSV én de 0-2 zege van AZ bij Ajax. Nummer twee AZ is weliswaar uitgelopen, maar de twee koplopers staan slechts zes punten voor op de achtervolger. Bovendien: Feyenoord heeft de aanval van nummer vier PSV afgeslagen en heeft een direct Europees ticket in eigen hand, hetzij via de competitie, hetzij via de KNVB Beker. Wie had dat vier maanden geleden kunnen denken?

Voordat het zover is, moeten er echter nog wat obstakels overwonnen worden, bijvoorbeeld op zondag 22 maart. Welke plek er tegen die tijd ook op het spel staat, in Rotterdam kijken ze ongetwijfeld reikhalzend uit naar De Klassieker, met de eclatante 6-2 van vorig seizoen én de smadelijke 4-0 van eind oktober nog vers in het geheugen. Het inhaalduel met AZ – dat nog ingepland moet worden – zal ook van cruciaal belang zijn in de titelrace.

PSV
PSV is de ploeg in de top-vier met het meest rustige programma. De Eindhovenaren zijn al uitgeschakeld in de KNVB Beker en de Europa League én hoeven geen wedstrijd uit het Ciara-weekend in te halen. De realiteit is echter dat PSV vooral moet hopen op misstappen van de concurrentie.

Na de remise tegen Feyenoord is plek 3 nog niet uit zicht, maar voor PSV is het er zeker niet makkelijker op geworden. Of de huidige vierde plek genoeg is voor Europees voetbal, hangt af van de strijd om de strijd om de KNVB Beker. Als die gewonnen wordt door Ajax of Feyenoord, dan mag de nummer 4 van Nederland direct de Europa League-voorrondes in. Is FC Utrecht of NAC Breda de gelukkige, dan moeten er onherroepelijk play-offs gespeeld worden.

Het bezoek aan AZ – tijdens de midweekse speelronde op 21 april – lijkt op voorhand het meest interessant te worden voor PSV. Ook vorig seizoen reisde PSV in de slotweken van de competitie af naar Alkmaar, waar uiteindelijk de landstitel definitief werd verspeeld. In 2018 bleek een late comeback na een 2-0 achterstand juist doorslaggevend in de race om het kampioenschap. Verder lijkt het programma van PSV weinig bananenschillen te bevatten, afgezien van de traditioneel lastige uitwedstrijden tegen FC Groningen en sc Heerenveen.