Update: Groningen niet akkoord met straf KNVB voor wangedrag fans tegen Ajax

Update: Groningen niet akkoord met straf KNVB voor wangedrag fans tegen Ajax

03-03-2020 09:11 Laatste update: 04-03-2020 18:26
55

FC Groningen heeft van de aanklager betaald voetbal een schikkingsvoorstel ontvangen na de ongeregeldheden tijdens het thuisduel met Ajax van zondag 26 januari. Voor de wedstrijd werd vuurwerk afgestoken, als straf moet een deel van het stadion leeg blijven.

Dat meldt Groningen op de clubwebsite. De Trots van het Noorden heeft tot maandag 9 maart de tijd om te reageren op het voorstel. De wedstrijd moest in de eerste helft kort worden onderbroken, omdat er vuurwerk op het veld werd gegooid. 

De aanklager heeft gekeken naar eerdere straffen van Groningen, die vanwege soortgelijke wanordelijkheden waren opgelegd, en heeft vervolgens besloten de club een boete op te leggen van 17.500 euro. Daarnaast moet Vak F tijdens de eerstvolgende thuiswedstrijd 'vanaf vier weken na maandag 9 maart' leeg blijven. Dit is uitgerekend de derby tegen sc Heerenveen.

De clubleiding is op dit moment in overleg over het voorstel en laat voor 9 maart weten of het in beroep gaat. Accepteert de club het voorstel niet, dan gaat de aanklager de zaak voorleggen aan de Tuchtcommissie betaald voetbal. Wel loopt Groningen dan het risico dat de straf hoger uit gaat vallen.

Update: FC Groningen is niet akkoord gegaan met het schikkingsvoorstel van de aanklager betaald voetbal. De Trots van het Noorden is van mening dat er voor, tijdens en na de thuiswedstrijd tegen Ajax voldoende maatregelen zijn getroffen om incidenten te voorkomen. De club vindt het daarnaast oneerlijk dat het hele vak wordt gestraft voor de daden van een kleine groep.

"We gaan niet ontkennen dat er vuurwerk is afgestoken, maar wij willen voorkomen dat onschuldige supporters worden gedupeerd door medesupporters die, ondanks de vele inspanningen en aanbiedingen van de club om tot gecertificeerde sfeeracties te komen, toch vuurwerk blijven afsteken en daarmee de overige supporters en de club willens en wetens benadelen", stelt algemeen directeur Wouter Gudde op de clubsite.

Mocht Groningen door de tuchtcommissie in het ongelijk worden gesteld, dan is het al de tweede keer dit seizoen dat de Eredivisionist Vak F gesloten moet houden. In de thuiswedstrijd tegen FC Twente op 10 augustus was dat ook al het geval.