EK-watch: Koeman gaat knopen doorhakken in eerste Oranje-selectie van 2020

EK-watch: Koeman gaat knopen doorhakken in eerste Oranje-selectie van 2020

09-03-2020 16:20
63

Nog 97 dagen, dan begint voor Oranje het EK 2020. Ronald Koeman benadrukte vorige week dat het Nederlands elftal in de aanloop naar het eindtoernooi geen proeftuin wordt, maar welke spelers die hun neus aan het venster steken of de laatste keren buiten de boot vielen, mogen nog hoop koesteren? VoetbalPrimeur bespreekt het in zijn wekelijkse EK-watch.

"We hebben een redelijk vaste groep. Ik heb altijd gezegd: daar heb ik vertrouwen in", zei Koeman vorige week na de Nations League-loting in Amsterdam. Het is duidelijk: als Oranje eind deze maand oefent tegen de Verenigde Staten (26 maart in Eindhoven) en Spanje (29 maart in Amsterdam), zal Koeman niet opeens het roer omgooien en voor veel nieuwe namen kiezen. "Misschien een enkeling", voegde hij eraan toe.

Wedden

Meer odds

Aanstaande woensdag maakt Koeman zijn eerste voorselectie van 2020 bekend. De grootste kanshebber op een debuut is Mohamed Ihattaren. De achttienjarige spelmaker van PSV koos in november voor het Nederlands elftal, maar verwerkte in die periode het overlijden van zijn vader en werd in overleg nog niet geselecteerd voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Ierland en Estland.

"Als hij zegt dat hij nog tijd nodig heeft om het verlies van zijn vader te verwerken komt hij in beeld voor de interlandperiode in maart, maar anders is er wel een kans dat hij geselecteerd wordt", zo liet Koeman begin november weten. Het enige wat nog roet in het eten lijkt te kunnen gooien is een blessure. Ihattaren kwam zondag niet in actie tijdens FC Groningen - PSV en is volgens trainer Ernest Faber 'één tot twee weken uit de roulatie'.

In de volgende Oranje-selectie is er in principe ruimte voor nog één of twee andere namen, omdat Memphis Depay en Donyell Malen midden in hun revalidatie zitten. Met Owen Wijndal en Teun Koopmeiners zijn er bij AZ twee spelers die goede dingen laten zien. Arne Slot, trainer van de Alkmaarse ploeg, brak zondagavond bij Studio Voetbal nog een lans voor de linksback en verdediger annex middenvelder.

In het kader van potentiële Memphis- en Malen-vervangers, zal ook de naam van Cody Gakpo de revue passeren in Zeist. De aanvaller van PSV ontbrak tegen Groningen met een schorsing, maar maakte in de afgelopen weken een goede indruk en was trefzeker in de topper tegen Feyenoord (1-1). Ook de ontwikkeling van Joshua Zirkzee is interessant. Door de blessure van Robert Lewandowski krijgt de achttienjarige Nederlander al twee wedstrijden op rij de kans als basisspeler. Scoren deed hij alleen vorige week.

Omdat Joël Veltman er door een knieblessure niet bij is tegen de VS en Spanje, lijkt Denzel Dumfries zeker van een basisplaats. Rick Karsdorp (steeds fitter en belangrijker bij Feyenoord), Hans Hateboer (vaste waarde bij Champions League-verrassing Atalanta Bergamo) en Kenny Tete (bankzitter bij Olympique Lyon) mogen op de achtergrond hopen op een rentree in de Oranje-selectie.

Dan zijn er nog een aantal spelers die ooit bij het Nederlands elftal hebben gezeten, maar in het voorjaar een sensatie moeten worden om weer in beeld te komen. Davy Klaassen (Werder Bremen), Tonny Vilhena (FK Krasnodar) en Anwar El Ghazi (Aston Villa) vallen in die categorie. Klaassen en El Ghazi vechten tegen degradatie in respectievelijk Duitsland en Engeland, terwijl Vilhena vanwege de winterstop in Rusland al drie maanden geen officiële wedstrijd speelde.