België smult van Lukaku-rel: 'Ik had hem op het EK naar huis moeten sturen'

België smult van Lukaku-rel: 'Ik had hem op het EK naar huis moeten sturen'

11-03-2020 11:05
45

België smult van een rel rond Marc Wilmots en Jordan Lukaku. De Belgische linksback van SS Lazio was in gesprek met Eleven Sports bijzonder hard over de tactische kennis van de oud-bondscoach, die dat niet op zich laat zitten.

"Met de spelers die hij had, zei hij gewoon: Geef de bal maar aan Eden Hazard", liet Lukaku optekenen. "Hij kon geen echte ploeg smeden, dat vind ik jammer. Als we dat EK hadden gewonnen, zou er zijn beweerd dat dat dankzij hem was. Maar hij zou alleen maar geluk hebben gehad dat de spelers hem naar de titel zouden hebben geleid. De ploeg was heel sterk, maar niemand wees ons de weg."

In een interview met Sport/Voetbalmagazine slaat Wilmots hard terug. "Op het EK in 2016 in de kwartfinale tegen Wales (België verloor met 3-1, red.) hanteerden we dezelfde tactiek als met België in 2002 tegen Brazilië", aldus de oud-bondscoach. "Die bestond erin hoog druk te zetten om hun hun spel niet te laten spelen. Dus, zijn taak was ook om Eden (Hazard, red.) niet te diep te laten zakken. Hij moest hem gewoon zo vaak mogelijk aanspelen in de diepte."

"Als ik dat nu hoor, betekent het gewoon dat hij de tactiek toen niet begreep. Niets. Hij sliep, maar Jordan is zo. Hij is een goede speler, maar speelt te veel op instinct", vervolgt Wilmots, die vervolgens nog feller van leer trekt. "Als ik het hoor, heb ik er spijt van dat ik hem niet heb buitengezet nadat hij tien keer te laat kwam op het EK."

"Ik heb uitgerekend dat hij sinds de vriendschappelijke wedstrijd tegen Portugal (in aanloop naar het EK, red.) tot de kwartfinale tegen Wales aanwezig was bij negen tactische besprekingen. Als je dan nog niet doorhebt wat je moet doen... Ik denk dat Jan Vertonghen en Thomas Vermaelen nooit dat probleem gehad hebben."

Video player

Check de laatste video’s
Meer video’s

Beluister de nieuwste aflevering van #DoneDeal hier in zijn geheel via Spotify!