Gerbrands sluit apart Eredivisie-slot niet uit: "Het is kiezen tussen twee kwaden"

13 maart om 19:50

De kleinere clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie hebben het zwaar nu er niet gevoetbald wordt en er dus ook geen inkomsten zijn. Voor PSV is dat een ander verhaal. Algemeen directeur Toon Gerbrands laat het allemaal rustig op zich afkomen.

"De seizoenskaarten zijn betaald, evenals sponsorruimten. De grote clubs kunnen tegen een stootje", vertelt Gerbrands aan de Volkskrant. "In de horeca vallen bedrijven om, nu bezoekers vanwege de maatregelen tegen het coronavirus wegblijven. Zeker in de eerste divisie kan het hard gaan met clubs die het nu al moeilijk hebben."

De wedstrijden in de Eredivisie gaan in ieder geval tot 31 maart niet door. Wat er daarna gebeurt is nog maar de vraag. Gerbrands houdt overal rekening mee. "PSV speelt om een ticket voor Europees voetbal. Ik denk in scenario's, maar die kunnen morgen ook weer overboord. Ook als het EK voetbal wordt uitgesteld tot 2021 kunnen we niet zomaar doorspelen na mei. In juni geeft Guus Meeuwis diverse concerten in het Philips Stadion, Vitesse kan wellicht niet beschikken over de Gelredome."

Gerbrands sluit niet uit dat de play-offs worden afgeschaft of ingekrimpt. "Al is dat uiteindelijk een keuze van de KNVB. Het betekent wel dat minder clubs in aanmerking komen voor Europees voetbal of promotie naar de Eredivisie. Het is kiezen tussen twee kwaden. Je krijgt een aparte periodisering. Gelukkig hebben we in Nederland wel een duidelijke lijn getrokken en blijven de omstandigheden voor alle clubs zoveel mogelijk gelijk."

PSV is bereid om wedstrijden achter gesloten deuren te spelen. "Mits we alle concepten ter discussie durven stellen en dit uiteindelijk de enige oplossing is."