'Doemscenario dreigt door 'total shutdown': mogelijk geen voetbal tot september'

'Doemscenario dreigt door 'total shutdown': mogelijk geen voetbal tot september'

Gepubliceerd: zaterdag 14 maart 2020 om 16:05za 14-03-2020 om 16:05

De gevolgen van het coronavirus zijn mogelijk niet te overzien voor het voetbal. Volgens The Independent wordt al rekening gehouden met een wereldwijde 'total shutdown' tot september. Dat meldt de Britse kwaliteitskrant op basis van bronnen dicht op het vuur.

De Engelse voetbalautoriteiten kregen donderdag een telefoontje rechtstreeks vanuit de COBRA-vergadering, een comité dat crises overziet in het Verenigd Koninkrijk. De boodschap was dus onheilspellend, schrijft de krant. Eén van de bronnen zegt dat 'het idee dat er begin april weer gevoetbald kan worden krankzinnig is'. Die datum is vooral bepaald om tijd te winnen, zo klinkt het, omdat ook de voetbalautoriteiten met de handen in het haar zitten.

De UEFA voert dinsdag een conference call met de 55 aangesloten nationale bonden en diverse andere vertegenwoordigers. De verwachting is dat het EK 2020 wordt uitgesteld en dat de Champions League wordt geschorst. Ook alle nationale competities in Europa komen dan definitief stil te liggen. Volgens The Independent zijn er in dat geval drie opties. De eerste is om de competities te hervatten zodra de seinen op groen staan, zelfs als er sprake is van een overlap met het nieuwe  seizoen. De tweede optie is om het seizoen af te sluiten met de huidige standen. En de derde is om een streep te zetten door de hele jaargang.

De vergadering dinsdag wordt daarom cruciaal. De UEFA kan een uniform beleid opleggen en zodoende teams als Liverpool en Ajax tot kampioen uitroepen. Veel hangt evenwel af van de keuze of de Champions League wordt geschrapt of slechts wordt uitgesteld. Mocht het miljardenbal niet doorgaan, dan geeft dat de competities meer ruimte om duels in te halen.

Mocht het voetbal in een 'total shutdown' gaan tot september dan zijn de financiële gevolgen in ieder geval enorm. De inkomstenbronnen drogen op, maar salarissen moeten nog wel betaald worden. The Independent stelt dat een 'ineenstorting' van het voetbal niet valt uit te sluiten, aangezien veel kleinere clubs in grote problemen dreigen te komen.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws