'Kan me niet voorstellen dat club die zo stevig aan leiding gaat niet promoveert'

'Kan me niet voorstellen dat club die zo stevig aan leiding gaat niet promoveert'

17-03-2020 07:26
46

Henk de Jong staat met zijn SC Cambuur op de drempel van de Eredivisie, maar het coronavirus gooit roet in het eten. Het is nog maar de vraag of de competities dit seizoen uitgespeeld gaan worden. Mocht dat niet het geval zijn, kan het huidige seizoen zelfs ongeldig worden verklaard.

Dat zou een flinke tegenvaller zijn voor Cambuur. De nummers één en twee uit de Keuken Kampioen Divisie promoveren rechtstreeks naar de Eredivisie en de voorsprong van de club uit Leeuwarden op nummer drie Volendam is elf punten. "Weet je, ik kan me niet voorstellen dat een ploeg die na 29 wedstrijden zo stevig aan de leiding gaat, straks niet beloond wordt met een Eredivisieticket", vertelt De Jong in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Dat komt echt wel goed voor Cambuur. Alleen: dat is een zorg voor later. Daar zijn we nu niet mee bezig. Laten we nu met z'n allen hopen dat we met elkaar snel uit deze barre tijden komen."

De Jong ziet dat het dagelijks leven totaal veranderd is nadat de Nederlandse regering de bevolking het dringende advies gaf om thuis te blijven de komende weken. "Ik liep vanochtend met de hond buiten en het was net alsof er een pak sneeuw van een halve meter dik naar beneden was gevallen", aldus de coach. "Iedereen is aardig voor elkaar, lijkt het opeens. Iedereen is behulpzaam. De saamhorigheid is overal. En zo is het ook in het voetbal. Vriend en vijand staan schouder aan schouder, iedereen realiseert zich dat dit niet zo maar een griepje is dat rondwaart. Dat stralen mensen uit. En zo handelen ze ook. Zo van: pas op elkaar."