16 (!) duels in maart en april 1986: 'Dinsdag, donderdag én zaterdag, moet kunnen'

16 (!) duels in maart en april 1986: 'Dinsdag, donderdag én zaterdag, moet kunnen'

17-03-2020 23:24 Laatste update: 18-03-2020 07:05
15

De clubs in de Bundesliga moeten na de coronacrisis flink overwerken, maar Friedhelm Funkel denkt niet dat dit voor problemen gaat zorgen. De in januari bij Fortuna Düsseldorf ontslagen trainer herinnert zich nog het Bundesliga-seizoen 1985/1986, dat ook gedurende lange tijd onderbroken moest worden.

Vanwege de strenge winter werden veel wedstrijden afgelast. Bayer Uerdingen, waar Funkel toen onder contract stond, was ook nog actief in de Europa Cup II en moest uiteindelijk zestien (!) wedstrijden spelen in de laatste twee maanden van het seizoen. De laatste zes wedstrijden moesten bovendien in een tijdsbestek van tien dagen afgewerkt worden. "We speelden bijna elke week op dinsdag, donderdag én zaterdag", herinnert hij zich nog in gesprek met BILD. "Trainen deden we nauwelijks nog. Ik heb tussendoor elke middag 2,5 uur geslapen."

Als er weer gevoetbald kan worden in Duitsland, zou de huidige Bundesliga-generatie ook om de twee dagen kunnen spelen, denkt Funkel. "Wat in 1986 mogelijk was, moet ook in 2020 mogelijk zijn. De spelers zijn fitter, de medische begeleiding is beter en de selecties zijn breder. Ik snap dat gezeur over een krap schema niet. Buitengewone omstandigheden vragen om buitengewone maatregelen."