PSV hoflevancier, Ajax verkwanselt 27 miljoen: de 10 grootste miskopen dit seizoen

PSV hoflevancier, Ajax verkwanselt 27 miljoen: de 10 grootste miskopen dit seizoen

Gepubliceerd: dinsdag 24 maart 2020 om 11:30di 24-03-2020 om 11:30

In een periode zonder voetbal maakt VoetbalPrimeur de balans op in de Eredivisie. Welke aankopen vielen in de eerste acht maanden van het seizoen zwaar tegen. Tien namen, op alfabetische volgorde.

Edson Álvarez (Ajax)
Na een ouderwetse transfersoap ging 22 juli 2019 de kogel door de kerk: Álvarez kwam voor 15 miljoen euro over van Club América. De komst van de 22-jarige Mexicaan ging samen met grote belangstelling van pers en publiek, ronkende verhalen én een uitgekiend media-offensief, maar eenmaal op het veld viel het tegen. Op het middenveld kwam Álvarez tekort en na een periode op de bank, ging hij ook enkele keren in de fout als centrale verdediger.

Timo Baumgartl (PSV)
Tien miljoen euro had PSV afgelopen zomer over voor Baumgartl. Eenmaal in Nederland bleek de Duitser een alledaagse verdediger, waarvan er in Nederland wel meer rondlopen. "Verschrikkelijk", waarschuwde Van der Vaart in augustus al na de eerste stappen van Baumgartl op Eindhovense bodem. Onder interim-trainer Ernest Faber, die kiest voor Daniel Schwaab en Nick Viergever, is hij zijn basisplaats definitief kwijtgeraakt.

Olivier Boscagli (PSV)
Centrale verdediger, controleur op het middenveld of toch linksback: ook bij PSV lijken ze niet weten wat de beste positie van Boscagli is. De 22-jarige Fransman, die voor twee miljoen euro overkwam van OGC Nice, heeft allerminst laten zien dat hij een versterking is voor PSV. De Eindhovense club koos in de winterstop eieren voor zijn geld en trok de portemonnee voor huurling Ricardo Rodriguez.

Bruma (PSV)
Nog een PSV'er - en misschien wel de grootste tegenvaller van allemaal. De vraag of Bruma links- of rechtsbenig is, is inmiddels een gimmick geworden onder analisten. De cijfers zijn pijnlijk: in zijn laatste zeventien optredens scoorde hij één keer, gaf hij één assist en maakte hij slechts drie keer de negentig minuten vol. En dan te bedenken dat PSV na jaren van proberen 15 miljoen euro voor Bruma betaalde aan RB Leipzig.

Vaclav Cerny (FC Utrecht)
Hij was afgelopen zomer de duurste aankoop van het ambitieuze FC Utrecht, maar heeft eigenlijk nog niets laten zien: Vaclav Cerny. De vleugelaanvaller, die voor 750.000 euro overkwam van Ajax, begon het seizoen als basisspeler, maar stond sindsdien nog maar twee keer aan de aftrap tijdens een Eredivisie-wedstrijd. De tijd begint te dringen voor de 22-jarige Cerny.

Dennis Johnsen (PEC Zwolle)
Eigenlijk ging het vanaf de eerste Eredivisie-wedstrijd mis met Johnsen in Zwolle: vanwege zijn mislukte tierelantijntjes werd hij door ploeggenoot Etiënne Reijnen afgeschilderd als circusartiest. Ondanks dat de speelse Johnsen meer weerstand dan sympathie oproept bij de PEC-supporters, maakt hij wel wekelijks minuten. Een carrière bij broodheer Ajax kan hij hoe dan ook vergeten.

George Johnston (Feyenoord)
Opgeleid door Liverpool, voor 300.000 euro naar Feyenoord na een tip van Dirk Kuyt en negentien keer op de bank, maar na acht maanden weet niemand in Nederland hoe Johnston eruitziet. De verdediger is op papier de stand-in van Marcos Senesi, maar de Argentijnse verdediger is tegenstelling tot zijn Engelse ploeggenoot uitgegroeid tot een belangrijke kracht in Rotterdam.

Liam Kelly (Feyenoord)
Nog een Feyenoord-aankoop die overkwam uit Engeland. Kelly werkte bij Reading samen met Jaap Stam en ging in het kielzog van zijn trainer mee naar Feyenoord. Een succes werd dat niet. De kleine middenvelder (1.63 meter) kwam niet verder dan één invalbeurt in de Eredivisie en werd in de winterstop op huurbasis naar League One-club Oxford United gestuurd. Feyenoord blijft zijn salaris van naar verluidt 600.000 euro per jaar (!) betalen.

Razvan Marin (Ajax)
In april 2019 was Marin de eerste Ajax-aankoop (12,5 miljoen) voor het nieuwe seizoen. Na indruk te hebben gemaakt bij Standard Luik, tekende hij voor vijf seizoenen en leek hij de aangewezen persoon om Frenkie de Jong op te volgen in Amsterdam. De realiteit bleek een stuk weerbarstiger. Ten Hag schrok van Marin, die slechts 503 Eredivisie-minuten speelde en in de pikorde achter Jurgen Ekkelenkamp en Ryan Gravenberch lijkt te staan.

Xavier Mous (PEC Zwolle)
PEC won afgelopen zomer de strijd om Mous, die voor 600.000 euro overkwam van SC Cambuur. De 24-jarige doelman begon ook als eerste doelman in Zwolle, maar moest door een hele rits ondermaatse optredens lijdzaam toezien hoe hij met de wedstrijd minder populair werd onder de supporters. Eind november werd Mous gedegradeerd tot tweede doelman ten faveure van Michael Zetterer.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Poll

Wie is de grootste miskoop dit seizoen?

Álvarez
9%
Baumgartl
6%
Boscagli
2%
Bruma
55%
Cerny
2%
Johnsen
1%
Johnston
2%
Kelly
8%
Marin
15%
Mous
1%
(6445 stemmen)

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws