Totaalvoetbal WK1974 geen vooropgezet plan: 'Kan iedere imbeciel onthouden, toch?'

Totaalvoetbal WK1974 geen vooropgezet plan: 'Kan iedere imbeciel onthouden, toch?'

Gepubliceerd: vrijdag 27 maart 2020 om 23:25vr 27-03-2020 om 23:25

Willem van Hanegem baalt er nog steeds van dat hij met het Nederlands elftal geen wereldkampioen is geworden in 1974. Bij De Kromme kwam pas achteraf het besef hoe goed Oranje destijds wel niet was.

Nederland veroverde op het WK van '74 de harten van veel voetballiefhebbers met het totaalvoetbal, maar dat was geen vooropgezet plan. "Niet Cruijff, niet Michels, niemand heeft gezegd: nu gaan we naar het WK en gaan we totaalvoetbal spelen. Hoe iemand erbij komt? Ik begrijp daar geen bal van", vertelt Van Hanegem in gesprek met de KNVB. "Dat is gewoon ontstaan. Je hebt allemaal goede spelers en er gebeurde iets in het veld. Als je van voetbal houdt, wil je de bal zo snel mogelijk veroveren. Dus jaag je met z’n allen op de bal. Dat kan iedere imbeciel onthouden, toch?"

De finale van het WK ging uiteindelijk verloren tegen West-Duitsland. "We hebben geen geluk gehad, we hebben het allemaal zelf gedaan", vervolgt Van Hanegem. "Op dat moment besef je het niet, al die goede spelers. Maar later denk je wel: we waren toch godverdikkie wel goed", sluit hij af.

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Lees meer over: Nederland Nederland

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws