Kabinet verlengt maatregelen: Eredivisie en Eerste Divisie voorlopig niet hervat

Kabinet verlengt maatregelen: Eredivisie en Eerste Divisie voorlopig niet hervat

Gepubliceerd: dinsdag 31 maart 2020 om 19:01di 31-03-2020 om 19:01

Laatste update: dinsdag 31 maart 2020 om 19:03di 31-03-2020 om 19:03

De clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mogen de training voorlopig nog niet hervatten. Het kabinet heeft de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, die aanvankelijk tot 6 april zouden gelden, verlengd tot en met 28 april.

Dat is dinsdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie met onder anderen premier Mark Rutte. Het verbod op alle bijeenkomsten tot 1 juni waar een vergunning voor nodig is, blijft gewoon staan. Dat betekent dat tot die datum in ieder geval wedstrijden met publiek zijn uitgesloten.

De profvoetballers zitten inmiddels, net als een groot deel van Nederland, al twee weken thuis, omdat de clubs slechts zeer beperkt gebruik van hun faciliteiten mogen maken. De KNVB heeft nog niet gereageerd op het nieuwe kabinetsbesluit, maar de voetbalbond maakte vorige week al bekend dat in Zeist met drie scenario's wordt gewerkt:

1. De competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek).

2. De competities worden uitgespeeld na 30 juni.

3. De competities worden niet uitgespeeld.

Het eerste scenario is door de verlenging van de maatregelen nu al nagenoeg onhaalbaar. Voordat de Eredivisie en Eerste Divisie weer van start gaan, moeten de spelers namelijk eerst twee weken de tijd krijgen om te trainen. Alleen een ingekort seizoen lijkt nog als reddingsboei te kunnen dienen. De Eredivisie-clubs spelen nog acht of negen duels. Dat is buiten de play-offs en de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht gerekend.

Het tweede scenario heeft de nodige voeten in de aarde. De FIFA onderzoekt of het juridisch mogelijk is om competities eventueel door te laten gaan tot na 30 juni, het moment waarop veel contracten aflopen. De UEFA organiseert daarom woensdagmiddag een grote vergadering met alle 55 aangesloten bonden om de mogelijkheden door te nemen.

Bij de derde optie, het niet uitspelen van het seizoen, lijkt de KNVB voor een dilemma te staan. Het is dan zeer de vraag hoe bijvoorbeeld de prijzen en Europese tickets moeten worden verdeeld. Zo zijn Ajax en AZ in een nek-aan-nekrace verwikkeld om het kampioenschap. Spelersvakbond VVCS gaf tegenover de NOS desondanks al aan voor het laatste scenario te opteren.

"Alle spelers zeggen: waarom moeten wij ons leven riskeren en het leven van onze gezinsleden op het spel zetten? Dat is wel een hele duidelijke boodschap van de spelers", zei VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko, die vindt dat de competitie 'ongeldig verklaard moet worden'. Ook wat dat betreft wordt de UEFA-vergadering cruciaal, om te zien of het seizoen door kan gaan ná 30 juni.

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws