AD: FIFA wil voetbal ná 30 juni, transfers opgeschoven en contracten verlengd

AD: FIFA wil voetbal ná 30 juni, transfers opgeschoven en contracten verlengd

Gepubliceerd: woensdag 1 april 2020 om 07:14wo 01-04-2020 om 07:14

Laatste update: woensdag 1 april 2020 om 09:00wo 01-04-2020 om 09:00

De FIFA heeft concrete plannen om het voetbalseizoen na 30 juni af te kunnen ronden. Het Algemeen Dagblad heeft een concept-document van de wereldvoetbalbond ingezien met adviezen voor de UEFA, de nationale bonden en de clubs.

Als gevolg van een verlengd voetbalseizoen moeten de transferperiode en de ingangs- en einddatum van spelerscontracten verschoven worden. De FIFA wil daar volgens het AD 'kaders voor scheppen'. "Gezien de massale wens van ­nationale bonden om hun nationale competities uit te spelen, is het zeer aannemelijk dat dit zal gebeuren na de geplande eind­datum van het seizoen", schrijft de FIFA in het document dat deze krant inzag. "Dat heeft op een aantal terreinen gevolgen."

Aanvankelijk gaf de UEFA 30 juni op als deadline voor nationale competities omdat op 1 juli transfers officieel worden en contracten aflopen, maar die datum lijkt voor veel competities onhaalbaar. De beslissing om deze datum te verleggen ligt voornamelijk bij de FIFA vanwege de contractsituatie van spelers. De wereldvoetbalbond stelt in het document dat door het AD is ingezien dat contracten die aflopen op 30 juni verlengd zullen worden naar een nog te bepalen nieuwe einddatum. Het salaris zou tot die einddatum worden doorbetaald. Dat heeft ook gevolgen voor transfers. Zo zou Hakim Ziyech in dat geval nog langer spelen bij Ajax en dus de Ajax-voorwaarden krijgen, niet het met Chelsea afgesproken salaris per 1 juli.

Ook zegt de FIFA dat overheden, bonden en clubs mogen besluiten tot het inkorten van salarissen als dit nodig is voor de financiële situatie van een club. Woensdagmiddag vergaderen de 55 bij de UEFA aangesloten nationale bonden over alle plannen die op tafel liggen. Het conceptplan van de FIFA zal, doordat er veel besluitvorming bij de wereldvoetbalbond ligt, zwaar wegen in die vergadering.

De Eredivisie ligt in ieder geval tot 1 juni stil. Premier Mark Rutte maakte dinsdag bekend dat profvoetbal onder de evenementen-maatregel valt. De komende twee maanden blijft er een verbod op evenementen staan. 

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Poll

Is dit een goed plan van de FIFA?

(2986 stemmen)

Plaats een reactie

Het laatste Verstappen nieuws - GPBlog.com

Bekijk het laatste nieuws