'Als ik sommige jongens in Oranje zie lopen, denk ik: had ik ook kunnen halen'

'Als ik sommige jongens in Oranje zie lopen, denk ik: had ik ook kunnen halen'

Gepubliceerd: zondag 5 april 2020 om 12:04zo 05-04-2020 om 12:04

Wiljan Pluim brak elf jaar geleden door als supertalent van Vitesse, maar zijn carrière kwam uiteindelijk nooit écht van de grond in Nederland. Na mislukte periodes bij Roda JC, PEC Zwolle en Willem II speelt de aanvaller nu bij het Indonesische PSM Makassar. In gesprek met Voetbal International kijkt hij in de spiegel.

"Als ik terugkijk, zie ik dat ik niet altijd de juiste keuzes heb gemaakt. Me niet altijd op de beste manier opgesteld", vertelt Pluim schuldbewust. "Ik was een eigenwijs mannetje. Op dat moment zag ik het anders. Je bent jong, je hebt altijd gelijk en je vindt jezelf de beste. Ik kan veel beter voetballen dan al die andere jongens, dacht ik altijd."

Pluim wilde als jonge twintiger 'niet inzien' dat er meer bij kwam kijken. "Ik hoef maar naar voormalige teamgenoten als Davy Pröpper, Marco van Ginkel en Alexander Büttner te kijken om te beseffen dat ik veel verder had kunnen komen. Maar waar Van Ginkel bijvoorbeeld alles deed voor zijn sport, was ik... een beetje anders."

Spijt heeft hij desondanks niet. Pluim is tegenwoordig een gevierde voetballer in Indonesië. "Als ik sommige jongens in het Nederlands elftal zie lopen, denk ik weleens: dat had ik ook kunnen halen. Maar de dingen lopen zoals ze lopen. Ik heb keuzes gemaakt die passen bij mij als mens. Alleen maar met voetbal bezig zijn, had mij niet gelukkiger gemaakt. Ik ben blij met het leven dat ik heb. Dat is ook veel waard."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws