'Krijgt Ajax geen 50 miljoen voor Van de Beek, dan betalen ze AZ geen 15 miljoen'

'Krijgt Ajax geen 50 miljoen voor Van de Beek, dan betalen ze AZ geen 15 miljoen'

Gepubliceerd: woensdag 8 april 2020 om 07:40wo 08-04-2020 om 07:40

Sportmarketeer Bob van Oosterhout denkt dat de gevolgen van het coronavirus enorm zullen zijn voor het Nederlandse voetbal. Clubs worden hard geraakt door het stilleggen van het seizoen.

"Keihard. We kijken naar het buitenland, waar clubs in de Bundesliga en Premier League bijvoorbeeld honderden miljoenen aan tv-gelden mislopen als er niet wordt gespeeld", zegt Van Oosterhout in gesprek met Voetbal International. "Maar ook bij ons gaat het echt om honderden miljoenen die de komende tijd niet naar het voetbal gaan. De meeste clubs moeten het hebben van sponsoring, ticketing en stadionexploitatie. Er wordt maandenlang geen enkele activiteit georganiseerd in de stadions. Nul. Voetbal wordt als de grootste sport qua sponsoring het meest gedragen door het MKB. Juist daar vallen nu de hardste economische klappen."

De klap zal ook op sportief vlak voelbaar zijn. "Wij zijn een opleidingsland, clubs moeten het hebben van transfers", aldus Van Oosterhout. "Iedereen dacht dat we na Hakim Ziyech ook André Onana, Nico Tagliafico, Donny van de Beek en David Neres na de zomer niet meer bij Ajax zouden terugzien. Maar de transfermarkt zal voorlopig niet meer dezelfde zijn als vóór corona. En als Ajax geen vijftig miljoen krijgt voor Van de Beek, kopen ze ook een bepaalde speler van AZ niet voor vijftien miljoen, dat op zijn beurt dat geld niet besteedt in de Eredivisie of de KKD. Er treedt een enorm effect op aan inkomsten die wegvallen. Ajax kan wel een stootje hebben, maar andere clubs veel minder. Wat er door de coronacrisis gebeurt, is een mo-ker-slag van jewelste voor het voetbal."

Logo Bundesliga

Check hier de hoogtepunten van de afgelopen Bundesliga-speelronde

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws