'Guy with the broken back': 'Laatste minuten, Arsenal moest kiezen: ik of niemand'

'Guy with the broken back': 'Laatste minuten, Arsenal moest kiezen: ik of niemand'

12-04-2020 22:55 Laatste update: 23:11
10

Kim Källström ging op 31 januari 2014 door een achtbaan van emoties. Arsenal besloot de Zweed toen te huren van Spartak Moskou, hoewel hij vlak van tevoren op klunzige wijze een breuk in zijn rug had opgelopen.

Spartak Moskou was bezig met een trainingskamp in Abu Dhabi en Källström en zijn ploeggenoten speelden een partijtje voetbal op het strand. "Dit is een beetje een gênant verhaal...", vertelt de inmiddels 37-jarige Zweed aan de clubkanalen van Arsenal. "We speelden een wedstrijd op het strand – al leek het meer op een veld van beton – maar toen viel ik ongelukkig en kwam ik bovenop een steen terecht."

Tegelijkertijd werd de Arsenal-selecties geteisterd door blessures: The Gunners zochten naar een extra middenvelder en kwamen bij Källström terecht. "Mijn zaakwaarnemer belde me: wil je tijdelijk naar de Premier League? Ik zei: klinkt aardig, maar ik heb niet zo'n trek in een huurtransfer. Mijn familie en ik waren gesetteld in Moskou en we hoefden absoluut niet weg. Een paar minuten later werd ik weer gebeld: Kim, weet je het zeker? Ze willen je absoluut hebben. Ik raakte een beetje geïrriteerd: houd op, ik zei al dat ik dit niet wil. Bleek het Arsenal te zijn... Oké, let's go!"

'Óf een geblesseerde óf niemand'
Källstrom meldde zich in de laatste uren voor de transfermarkt voor zijn medische keuring. Dat hij problemen met zijn rug had, was ook The Gunners niet ontgaan. "Ik dacht echt dat de deal afgeblazen zou worden. Maar we zaten letterlijk in de laatste minuten voor de deadline: Arsenal had geen tijd meer en moest kiezen tussen iemand met een zwakke rug of helemaal niemand."

Het avontuur zou beperkt blijven tot een half jaar en Källström denkt vooral terug aan de halve finale van de FA Cup tegen Wigan Athletic: The Gunners hadden al tijden geen prijs meer gewonnen en moesten penalty's nemen om de eindstrijd te halen. "Arsène Wenger kwam naar me toe en vroeg in het Frans: neem jij penalty's? Ja natuurlijk, zei ik. Oké, dan neem jij de tweede. Tijdens mijn aanloop dacht ik: dit is zó vreemd, zó raar. Maar ik scoorde en we wonnen." Uiteindelijk pakte Arsenal de langverwachte FA Cup-eindwinst. "Wie had dat gedacht, met the guy with the broken back?"