Noodplan Spanje: top-vier naar Champions League, Getafe grote verliezer

Noodplan Spanje: top-vier naar Champions League, Getafe grote verliezer

16-04-2020 14:58
68

Als het seizoen niet wordt afgemaakt, gaat de top-vier van de Primera División naar de Champions League. Dat heeft de Spaanse voetbalbond voorgesteld aan de UEFA. Getafe zou de grote verliezer worden.

Ondanks de grote belangen, groeit de vrees dat het seizoen niet kan worden uitgespeeld. Spanje is één van de zwaarst getroffen landen ter wereld. Donderdag eiste het coronavirus weer 551 nieuwe doden. De Spanjaarden zoeken daarom naar alternatieven voor wanneer het sportieve doemscenario - per direct stoppen - waarheid wordt.

Wedden

Meer odds

Volgens Marca en Cadena Cope stelt de Spaanse voetbalbond voor om de huidige top-vier naar de Champions League van volgend seizoen te sturen: FC Barcelona, Real Madrid, Sevilla en Real Sociedad. Dat zou betekenen dat Getafe en Atlético Madrid als nummers vijf en zes naar de Europa League gaan.

Voor Getafe zijn de druiven zuur: de Europa League-beul van Ajax heeft evenveel punten als 'CL-deelnemer' Sociedad én kan een beter onderling resultaat overleggen (2-1), maar de Spaanse reglementen schrijven voor dat onderling resultaat alléén doorslaggevend is als clubs twee keer tegen elkaar hebben gespeeld.

Omdat Athletic Bilbao samen met het al geplaatste Real Sociedad in de finale van de Copa del Rey staat, krijgen ook de Basken een Europa League-ticket, mits de bekerfinale niet gespeeld wordt. Gebeurt dat wél en Bilbao verliest, dan mag Valencia naar de Europa League.

Het is nog onduidelijk of Spanje bij een beëindiging van de competitie een kampioen, degradanten en promovendi gaat aanwijzen.