Amnesty International waarschuwt Newcastle United: 'PR voor Saudi-Arabië'

Amnesty International waarschuwt Newcastle United: 'PR voor Saudi-Arabië'

Gepubliceerd: donderdag 16 april 2020 om 16:35do 16-04-2020 om 16:35

Amnesty International heeft geprotesteerd tegen de op handen zijnde overname van Newcastle United. Eigenaar Mike Ashley staat op het punt om zijn aandelen voor circa 390 miljoen euro te verkopen aan een consortium, dat gefinancierd wordt door Saudi-Arabische fondsen.

Saudi-Arabië ligt al langere tijd onder een vergrootglas bij de non-profitorganisatie, vanwege de mensenrechtensituatie in het land. "Onder het regime van Mohammad Bin Salman worden de mensenrechten met voeten getreden", stelt Felix Jakens van Amnesty International in gesprek met The Guardian. "Talloze vreedzame activisten zitten in de gevangenis en de weerzinwekkende moord op Jamal Khashoggi (de journalist die om het leven kwam in de Saudische ambassade in Istanbul, red.) is in de doofpot gestopt."

Jakens vreest dan ook het ergste nu Newcastle United in zee lijkt te gaan met zijn nieuwe eigenaren. "Saudi-Arabië wil nu de glamour en de aantrekkingskracht van de Premier League gebruiken als PR-middel, om de aandacht af te leiden van zijn grove mensenrechtenschendingen", denkt hij. "Nu de wereld te maken heeft met deze coronacrisis, ben ik bang dat de deal bekrachtigd wordt zonder dat de herkomst van het geld eerst grondig wordt onderzocht, zoals eigenlijk zou moeten."

De Amnesty-woordvoerder doet dan ook een beroep op werknemers en supporters van The Magpies. "Alle bedrijven ter wereld moeten er zeker van zijn dat ze niet indirect meewerken aan mensenrechtenschendingen, dat geldt zeker ook voor voetbalclubs. Als je direct verbonden bent aan Newcastle United: besef wat er in Saudi-Arabië aan de hand is en durf je daarover uit te spreken!"

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws