Politieman erkent Klassieker-fouten in 2007: 'Dat werden dus 834 arrestaties'

Politieman erkent Klassieker-fouten in 2007: 'Dat werden dus 834 arrestaties'

20-04-2020 11:21
23

De politie had in 2007 rond de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax niet ruim achthonderd Feyenoord-fans moeten aanhouden en opsluiten in parkeergarages onder politiebureau's. Dat zegt voormalig voetbalcommandant van de politie Rotterdam Dirk Schouten, die per 1 mei afscheid neemt van de politie.

"Voetbalbalinzet was destijds net tactische oorlogsvoering. Man, je stuurde zes tot acht pelotons van vijftig, zestig man aan! Een leger", zegt Schouten in BN De Stem. De politiecommandant haalt een incident uit 2007 aan. "Feyenoord-supporters bij De Kuip gaven geen gehoor aan ons bevel zich te verspreiden. Toen zijn we ze gaan aanhouden. Achteraf ook niet zo slim. Dat werden er dus 834! Bij gebrek aan cellen moesten we al die supporters ook nog eens noodgedwongen ophouden in parkeergarages onder drie politiebureaus. Dat leverde ons later flinke kritiek van de Ombudsman op. Je moet zo'n massa laten wegdruppelen, weten we nu."

In 2005 ging het mis met treinen vol Ajax-fans die aankwamen. "In 2005 kwamen twee treinen vol amok makende Ajax-supporters richting Rotterdam. Ons advies aan burgemeester Opstelten: stuur ze terug. Maar dat - zo bleek achteraf - kan dus technisch helemaal niet. Het zijn geen Fleischmann-treintjes die je eventjes de andere kant op kunt laten rijden. Wisten wij veel. Eén trein stopte in een weiland bij Nieuwerkerk aan den IJssel. Van de tweede hebben we de supporters bij het Feyenoordstadion meteen op een andere trein gezet, terug richting Amsterdam. Een hoop ellende in die rijtuigen! Toen hebben we voor het eerst foto's van hooligans op tv laten zien", aldus Schouten.