Maduro gaat spelers beelden laten zien: 'Blind in Nederland een goed voorbeeld'

Maduro gaat spelers beelden laten zien: 'Blind in Nederland een goed voorbeeld'

21-04-2020 10:13
34

In voorbereiding op het begin van zijn trainerscarrière bij Almere City Onder 21, is Hedwiges Maduro dagelijks bezig met het bestuderen van het trainersvak op zijn laptop. De oud-international wil zijn spelers vanaf volgend seizoen vooral meer voetbalintelligentie bijbrengen.

"Dat heeft niet iedereen en het is bijna niet trainbaar, maar in het topvoetbal wordt daar het verschil mee gemaakt", zegt Maduro in gesprek met Voetbal International. "Daarom hoeven Busquets en Iniesta niet supergroot of snel te zijn. Ze denken drie of vier stappen vooruit en hebben de ruimtes al gezien voordat ze de bal krijgen. Daley Blind is in Nederland een goed voorbeeld. Hij is niet de snelste, maar denkt altijd stappen vooruit. Hij komt nooit in een sprintduel terecht, omdat hij altijd goed staat. Zulke stappen vooruitdenken kun je ontwikkelen en daar kan een trainer ook wel een beetje bij helpen."

Maduro wil zijn talenten volgend seizoen die voetbalintelligentie bijbrengen door tastbare voorbeelden te laten zien. "Ik ben er altijd voorstander van beelden te laten zien van spelers die dichtbij de club staan. Dat je bij Jong Oranje bijvoorbeeld beelden pakt van Frenkie de Jong bij het Nederlands elftal. Dat is dichterbij, dan wordt het tastbaar. Dan denken ze over twee of drie jaar sta ik er zelf en moet ik hetzelfde doen. De hoop is dat spelers de momenten gaan herkennen in het veld", aldus Maduro, die komende zomer bij Almere City aan zijn eerste klus als hoofdtrainer gaat beginnen.