'Overvolle Eredivisie-kalender dreigt: kerstvoetbal, 20 clubs bijna onmogelijk'

'Overvolle Eredivisie-kalender dreigt: kerstvoetbal, 20 clubs bijna onmogelijk'

Gepubliceerd: vrijdag 24 april 2020 om 08:58vr 24-04-2020 om 08:58

De Eredivisie kan zich opmaken voor 'Engelse' taferelen. Volgens het Algemeen Dagblad puilt het speelschema van het seizoen 2020/2021 uit als er na 1 september weer gevoetbald mag worden. Vooral voor clubs die ver komen in Europa lonkt een loodzwaar programma.

De Eredivisie moet in de periode tussen 1 september en ongeveer 10 mei afgewerkt worden, daarna begint de voorbereiding op het EK van 2021. Dat zijn 36 weken. 'Als de bonden besluiten tweewekelijks te gaan voetballen, zijn er 72 speelmomenten', rekent het AD voor.

Het dagblad suggereert dat de winterstop van vier weken kan worden ingekrimpt tot twee weken. Dat zou betekenen dat er met kerst wordt gevoetbald in Nederland. Op die manier blijven er nog 68 speelmomenten over. 'Redden we dat?', aldus het AD, dat wijst naar alle speelronden in de Eredivisie, KNVB Beker, Champions League en Europa League. Daarnaast is er nog interlandvoetbal.

'Alles bij elkaar opgeteld zijn er komend seizoen 61 van de 68 speelmomenten nodig om de Europese en nationale competities net zoals de afgelopen jaren te laten verlopen', is de conclusie. 'Dat betekent dus dat er op zeven weken na tweewekelijks zal worden gevoetbald. Dat geldt uiteraard niet voor alle ploegen, aangezien slechts een beperkt deel van de eredivisionisten Europees voetbal speelt en doorstoomt in de beker.'

Wel is het zo dat er aan het einde van het seizoen nog play-offs om Europees voetbal én promotie/degradatie moeten worden gespeeld. Deze wedstrijden stonden dit seizoen aanvankelijk gepland voor na 10 mei, maar dán begint de voorbereiding van de landenteams op het EK. Een Eredivisie met twintig clubs lijkt nauwelijks in de al overvolle speelkalender te passen.

Video player

Check hier de beste voetbalvideo’s
Meer video’s

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws