De Jong voert druk op KNVB op: 'Ik dacht dat ze naar de UEFA zouden luisteren'

De Jong voert druk op KNVB op: 'Ik dacht dat ze naar de UEFA zouden luisteren'

24-04-2020 15:22
36

Henk de Jong zet grote vraagtekens bij de keuze van de KNVB om de clubs uit het betaald voetbal een stem te geven in de afwikkeling van de Eredivisie en Eerste Divisie. De trainer zit in spanning met SC Cambuur, dat duimt voor promotie.

Voor 16.30 uur moeten de clubs een stem hebben uitgebracht over hoe het huidige seizoen moet eindigen. Alleen als RKC Waalwijk en ADO Den Haag worden aangewezen als degradanten, promoveren Cambuur en De Graafschap. "Ik werd om half vier wakker. Wat er vandaag met de club gebeurt, dat kost veel energie kan ik je vertellen", zegt De Jong tegen Omrop Fryslan.

Vrijdagochtend zag de Cambuur-trainer een brief van de KNVB, waarin de clubs een adviserende rol kregen. De Jong: "Ik neem aan dat de clubs hun gezond verstand gebruiken. Maar ik dacht dat de KNVB naar de UEFA zou luisteren. Kijk naar de ranglijst en handel eerlijk. Nou, nu laten ze het aan de clubs over. Nu wordt het 'wie is het beste en waar zijn de belangen'. Als je naar de punten en het doelsaldo bovenaan kijkt en dat onderaan niet doet, dan ben je niet 'geloofwaardig'."

De Jong heeft er moeite mee. "Er zijn misschien ook clubs die vanuit hun eigen belang denken en niet zitten wachten op promotie van Cambuur. Ik zal verder geen namen noemen", aldus de trainer, die volgens Omrop Fryslan 'uiteraard' op sc Heerenveen doelt. "Als ze (KNVB, red.) ons niet laten promoveren, leven die mensen de rest van hun leven met een probleem in hun hoofd."